Protest u Beogradu: Bez pristanka na Vučićeve izbore, opozicija da posluša narod

U Beogradu je održan sedmi protest “Jedan od pet miliona”. Skup je počeo u Vasinoj ulici gde su glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili vlasti da je osnovni zahtev protesta ostavka Aleksandra Vučića, a opoziciji da građani žele vlast koja će biti servis građana.

Trifunović je rekao da se građani na protestu razlikuju od režima, da su slobodni i da nemaju vođu, kao i da se u Srbiji već 30 godina pravda traži na ulici i da ovo mora biti poslednji put ili ona više neće postojati.

Trifunović je takođe pročitao pismo sa zahtevima opoziciji među kojima je najvažniji da posluša narod, da zna da građani ne biraju vlast nego upravu i da građani žele jasan plan, kako bi novu vlast kontrolisati, kao i da to opozicija sve to napiše i potpiše. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 384-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 385-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 386-1024x768.jpg

“Dosta nam je lažnih mesija, vrhovnih komandanata. Hoćemo normalne ljude koji će raditi ono zašto ih plaćamo”, rekao je Trifunović.

On je Vučiću poručio da političko ubistvo Olivera Ivanovića nije incident, a da “mafijašenje i džipovi bez tablica” nisu izbori i da građani ne pristaju na ono što on naziva izborima.

Glumac Nikola Kojo pozvao je Vučića “da abdicira” i da pozove svoje dvorjane da polože oružje i lažne diplome i da im se zbog toga ništa neće desiti, sem lustracije, kao i da je SNS organizovano kriminalno udruženje.

On je rekao i da demonstranti neće gađati Radio-televiziju Srbije (RTS) jajima jer je to njihov javni servis koji plaćaju, a koji je Vučić okupirao.

Kojo je dodao da je Vučić suspendovao pravo i zakone, da hoće da bude institucija, ali da je zaboravio da ga građani plaćaju.

“Ovaj narod ovde i ovaj koji izlazi širom Srbije rešio je da ti kaže da odeš”, rekao je Kojo, a građani su vikali “Odlazi”! 

This image has an empty alt attribute; its file name is 387-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 388-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 389-1024x768.jpg

Građani su potom krenuli prema zgradi “Politike” pa dalje Svetogorskom i Takovskom do RTS-a, gde od očekivanog razgovora sa čelnicima RTS-a nije bilo ništa, pa je uz poruku za ostavkama direktora i glavnog urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada LJ. Stefenaovića pročitano pismo 105 profesora i nastavnika Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su pružili podršku protestu.

Protest je završen kod Narodnog pozorišta zakazivanjem novog, a koliko ljudi je bilo utvrdiće nadležni. No dok je čelo kolone bilo kod RTS-a, začelje se još nalazilo kod Doma omladine u Makedonskoj ulici.

Osim u Beogradu, građani su večeras protesovali i u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Prokuplju, Somboru, Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Pirotu.

Slobodan Aleksić

Foto: Insajder / Slobodan Aleksić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar