“Reporteri bez granica”: Klima za medije u Srbiji se pogoršava

Srbija je u rangiranju “Reportera bez granica” pala za deset mesta u prošloj godini, što je, kako je za N1 izjavila Polin Ades-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan ove organizacije, “oštar pad, jedan od najgorih rezultata kada govorimo o regionu”.

Ona je kao članica delegacije “Reportera bez granica” juče u Beogradu razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Istakla je da su došli zbog atmosfere koja se pogoršava i da su posebno razgovarali o bezbednosti novinara nakon napada na novinara Milana Jovanovića.

“Nismo uvereni da on uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj slučaj”, kazala je Ades-Mevel.

Istakla je da je jedan od razloga pada Srbije na njihovoj listi “najverovatnije, broj verbalnih napada, govora mržnje prema novinarima”.

“Mi osuđujemo činjenicu da je bilo toliko verbalnih napada i pretnji na društvenim mrežama, u tabloidima. Predsednik je naglašavao da situacija nije gora nego u drugim državama u regionu, da je govor mržnje veoma rasprostranjen u Hrvatskoj, da Bugarska ima veoma ozbiljnu situaciju, da nije idealno ni u Mađarskoj. Ali mi smatramo da je naša uloga kao organizacije koja se bori za slobodu medija da pomognemo i tu smo kako bismo osigurali da situacija bude bolja”, naglasila je Polin Ades-Mevel.

Napomenula je da se posebno diskutovalo o bezbednosti novinara i činjenici da pojedini novinari, posebno nakon napada na Milana Jovanovića, svedoče da situacija nije dobra i da se osećaju uplašeno.

“Razmatrali smo ta pitanja, a iako smo videli da je predsednik bio spreman da govori o temama koji se odnose na slobodu medija, nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj. Ukazali smo i na to da u istražnim radnjama koje se odnose na ranija ubistva nije bilo napretka, bar ne do sada i istakli da je jako važno da se prekine sa praksom nekažnjivosti, da postoji odgovornost nalogodavaca, ‘master majndova’, kako bi se novinari osećali bezbednije. Imali smo temeljnu raspravu, razmenu mišljenja, ostali smo sat i po u Predsedništvu, govorili smo i o drugim temama – kao što je Medijska strategija, o etičkim pitanjima i koncentraciji i nezavisnosti medija u zemlji”, kazala je Ades-Mevel, dodajući da je Vučić pomenuo “da postoje pomaci ka tome da se aktuelna situacija popravi”.

A iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da je Vučić izjavio “da je situacija u oblasti medija u Srbiji daleko od idealne i da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija”. Ističe se da je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima.

Vučić je naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji su inicijator “Reporteri bez granica”, a koja je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

“Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu”, istakao je Vučić.

Inače, saopšteno je i da će predsednik Srbije narednih dana učestvovati na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu i da će se, između ostalog, obratiti skupu na temu “Sloboda medija u kriznim situacijama”.

  Izvor: N1 / istinomer.rs

Foto: pixabay.com

 

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar