Vazduh u Nišu najzagađeniji u Srbiji, situacija nije alarmantna

Poslednjih dana građani Niša su uznemireni informacijom da je vazduh u Nišu najzagađeniji, odnosno da ima povišen nivo čestica teških metala.

Stručnjaci tvrde da situacija nije alarmantna, ali da ipak treba biti oprezan, a to se posebno odnosi na građane koji pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, hronično oboleli od astme, opstruktivne bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti. Njima se preporučuje da izbegavaju izlazak napolje rano ujutru i kasno uveče, odnosno da prilikom izlaska zaštite disajne puteve.

Nenad Živković, profesor Fakulteta zaštite na radu kaže da bi situacija sa povećanim zagađenjem postala alarmantna trebalo bi da se drastično više štetnih materija očitavaju kontinuirano u dužem vremenskom periodu, od nekoliko sedmica i da povišene vrednosti budu prosečne tokom 24 časa, a ne samo u pojedinim intervalima tokom dana.

Razlozi za povišeno zagađenje su meteorološki uslovi jer nije bilo vetrovito kako bi se „raznosio“ zagađeni vazduh, ali i emisija štetnih čestica iz energetskih izvora, odnosno individualnih ložišta u domaćinstvima, kao i iz toplana i javnih kotlarnica.

 Emilija Vacev (Izvor: Narodne novine)

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar