Veliki protest za očuvanje reka 27. januara u Beogradu

Građanski pokret “Odbranimo reke Stare planine” organizuje “EKOLOŠKI PROTEST PROTIV IZGRADNJE DERIVACIONIH MINI HIDROELEKTRANA U SRBIJI” koji će se održati u nedelju, 27. januara na Studentskom trgu u Beogradu sa početkom u 13:00 časova.

Nakon niza akcija i protesta u selima Temska i Rakita, kao i nakon desetine dopisa nadležnim službama i institucijama, pokret “Odbranimo reke Stare planine” doneo je odluku da pozove javnost Srbije na ekološki protest u prestonici Srbije.

Iz ovog pokreta poručuju da se protest organizuje kako bi se skrenula pažnja javnosti, nadležnih institucija i donosioca odluka na aktuelan proces devastacije prirodnih resursa Srbije izgradnjom malih hidroelektrana derivacionog tipa.

U pozivu koji je dostavljen našoj redakciji navodi se: “Na protestu će učesnici, ekološki osvešćeni i za budućnost Srbije zabrinuti građani, biti informisani od strane eminentnih stručnjaka i aktivista za zaštitu prirode o posledicama izgradnje ovih, po prirodu i ljude štetnih postrojenja, kao i o aktuelnom stavu srpskih stručnjaka i Evropske Unije da su efekti izgradnje MHE nesrazmerno mali u odnosu na štetu koju sa sobom donose. Učesnici skupa će biti informisani i o ne reagovanju nadležnih institucija i najviših predstavnika vlasti na mnogobrojne upućene zahteve”.

Protest u Pirotu (02.09.2018)

Protest u Pirotu (02.09.2018)

Pokret “Odbranimo reke Stare planine” planira da sa ovonedeljnog skupa pošalje sledeći zahtev: MOMENTALNO ZAUSTAVLJANJE IZGRADNJE DERIVACIONIH MINI HIDROELEKTRANA!

Učesnicima protesta će se obratiti prof. dr. Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, prof. dr. Predrag Simonović, redovni profesor, Biološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Jovanović, aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” I Desimir Desko Stojanov, predsednik saveta MZ Rakita i meštanin sela Rakita čiji se stanovnici bore protiv izgradnje MHE “Zvonce” i njenog uticaja na biodiverzitet i kvalitet života lokalne zajednice.

Pokret “Odbranimo reke Stare planine” je tokom svog dosadašnjeg delovanja dobio podršku preko 50 organizacija civilnog društva, pojedinih fakulteta, stručne javnosti, i velikog broja građana i aktivista koji se zalažu za očuvanje reka u Pirotu, Babušnici, Dimitrovgradu, Kraljevu, Užicu, Raškoj, Aleksandrovcu, Paraćinu, Petrovcu na Mlavi i drugim opštinama Srbije. Takođe, ovaj neformalni građanski pokret uspeo je i da zainteresuje širu javnost o problemu koji je nastao izgradnjom MHE.

 Sergej Ivanov

Foto: Andrijana Spasov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar