Ne treba žuriti sa prihranjivanjem pšenice

Stručnjaci za ratarstvo i poljoprivrednici uglavnom nisu zadovoljni stanjem polja na kojima se ove sezone gaje ozimi usevi. Kako prenosi RTS, procenjeno je da pšenica i uljana repica prate kalendar vegetacije na svega 10 do 15 odsto površina pod tim kulturama. Zbog sušne jeseni gornji slojevi zemljišta imaju dovoljno azota, ali im nedostaje vlaga.

Agrostručnjaci kažu da biljke koje su u slaboj kondiciji ili još nisu nikle mogu da se oporave nakon otapanja snega, pa ne treba žuriti sa prihranjivanjem polja ili sa odlukom o njihovom preoravanju i zasnivanju nove proizvodnje.

This image has an empty alt attribute; its file name is 115-1024x683.jpg

U vinogradima su počele pripreme za zimsku rezidbu loze. Vlasnici voćnjaka kažu da su im prošlu sezonu pokvarili prolećni mrazevi, ali se nadaju da takvih neprijatnih iznenađenja ove godine neće biti.

P. Videnov (izvor: RTS)

Foto: Stefan Pavić

About Petar Videnov 2107 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*