Albena, albino jagnje u Gornjem Gradinju

Na gazdinstvu porodice Ivanov u Gornjem Gradinju ojagnjilo se nedavno jedno albino jagnje. Ovo jagnje kome su dali ime Albena, ima crvenkaste oči, kožu roze boje i belu dlaku. Sve osim boje očiju jeste uobičajena karakteristika bardoka rase, ali crvenkasta boja očiju i odsustvo pigmenta u njima ukazuju na albinizam.

This image has an empty alt attribute; its file name is 160.jpg

Albino jagnje, čiji je otac bardoka ovan, ojagnjila je ovca koja je plod ukrštanja dve rase – crnoglava plevenska i bardoka, a ista ovca je prošle godine ojagnjila crno jagnje po rečima domaćina Atanasa Ivanova. Ova porodica uzgaja ukupno 16 odraslih ovaca, od kojih su većina u tipu bardoka rase ovaca.

This image has an empty alt attribute; its file name is 161-1024x883.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 162.jpg

„Bavim se uzgojem još od malena, moj otac je sve nas očuvao i podigao baveći se gajenjem ovaca i krava, ali nikad se nije desilo da se kod nas ili kod drugih u selu, ojagnji takvo jagnje“ – izjavio je za FAR Atanas Ivanov.

Aleksandar Vasov, odgajivač najvećeg stada bardoka ovce u Centralnoj Srbiji, takođe ne pamti da se u njegovom stadu ikada pojavilo albino jagnje.

Pojava albino životinja se retko javlja. Smatra se da se kod sisara javlja jednom na 10.000 mladunaca, a nastaje usled mutacija na genu koji upravlja procesom nastanka pigmenta melanina u koži i očima. Odlika albino životinja je odsustvo pigmenta melanina u koži, u očima, a u slučaju ovaca i u vuni, papcima i rogovima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 163.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 164.jpg

Albena će, kada odraste, verovatno imati problema na ispaši zbog dnevnog svetla koje usled odsustva pigmenta u oku utiče na kvalitet vida. Moguće su i upale kože tokom vremena. Ona obazrivo hoda dok je napolju i ima karakterističan, nesiguran položaj prednjih nogu, što je takođe u direktnoj vezi sa vidom i uticajem dnevnog svetla. Istovremeno, njene oči tokom boravka izvan štale su poluotvorene kako bi se zaštitile od sunčevog zračenja.

Uprkos svim pretpostavkama i poteškoćama koje se očekuju u odrastanju ovog jagnjeta, prodica Ivanov planira da Albenu zadrži u priplodu.

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar