Obraćanje predsednika Vućića uz protest ispred zgrade Predsedništva Srbije

Novo okupljanje učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ samo 12 sati nakon dramatičnih scena u zgradi RTS zakazano je za danas u podne ispred Predsedništva, u isto vreme kada je najavljeno obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenosi Insajder.

Dosadašnji protesti koji se svake subote održavaju na ulicama Beograda od početka decembra sinoć su radikalizovani upadom demonstranata u zgradu RTS. Nekoliko učesnika protesta predvođenih liderom Dveri Boškom Obradovićem i Jelenom Anasonović jednom od organizatorki protesta, nakon kraćeg koškanja sa zaposlenima došli su do redakcije tražeći sastanak s uredništvom. Posle scena koškanja policije i demonstranata u zgradi u kojoj su bili i lideri SzS Dragan Đilas i Marko Bastać i atmosfere na ivici sukoba policija je demonstrante praktično izgurala iz zgrade.

This image has an empty alt attribute; its file name is 437-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 438-1024x683.jpg

“Idemo na konferenciju za medije predsednika Srbije. Ne interesuje naš više ostavka Dragana Bujoševića, interesuje nas ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vidimo se u pet do dvanaest, Predsedništvo Srbije”, poručio je lider Dveri Boško Obradović na samom kraju sinoćnjeg okupljanja.

Na ovaj način sinoć je završen skup, a iako je prethodno okupljenima Obradović saopštio da neće otići dok se predstavnicima opozicije ne omogući gostovanje na RTS.

Građani koji su ušli u RTS skandirali su policiji “koga čuvate” i pozvali ih da stanu uz njih.

U međuvremenu u Palati Srbija javnosti se dva puta obratio ministar policije Nebojša Stefanović.

On je u prvom obraćanju poručio da će odgovor države biti uspostavljanje javnog reda i mira i pozvao lidere Saveza za Srbiju i sve građane koji su ih sledili da odmah mirno napuste zgradu RTS-a.

Istovremeno Stefanović je na drugoj konferenciji izjavio da su svi građani koji su upali u RTS izvedeni iz zgrade i da je „zgrada u rukama RTS“. On je naveo da je jedna osoba privedena i da se radi o osobi koja je šutirala policajca.

Tek nakon 23:00 časa javnosti se u vanrednim vestima RTS obratio direktor javnog servisa Dragan Bujošević.

On se izvinio i zaposlenima jer država i rukovodstvo televizije nisu uspeli da ih zaštite i omoguće im da rade svoj posao.

Bujošević je podsetio da je prilikom najava blokade RTS rukovodstvo kuće upozorilo organizatore protesta da će time izgubiti legiimitet što se kako je ocenio „večerašnjim nasilnim upadom i desilo“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 439-1024x683.jpg

Predstavnici vlasti osudili upad demonstranata u RTS.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najoštrije je osudila upad dela demonstranata i lidera SzS u zgradu RTS i poručila da država neće tolerisati nasilje.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da ta stranka najoštrije osuđuje nasilni upad Saveza za Srbiju u zgradu RTS-a.

Istovremeno Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je da je ulazak građana u zgradu Radio televizije Srbije “žalostan pokušaj” u pravcu kršenja zakona.

I Udruženje novinara Srbije je ocenilo „upad lidera opozicije i demonstranata u zgradu RTS-a „ kao neprihvatljlivo i navelo da „predstavlja nedopustiv pritisak na novinare, medijske radnike i nezavisnost uređivačke politike RTS-a“.

Izvor: Insajder

Foto: Petar Aleksić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar