Nova geološka istraživanja u Donjoj Nevlji nakon 50 godina, traga se za bakrom i zlatom

Australijska kompanija Raiden Resources posredstvom svoje kompanije u Srbiji Skarnore Resources doo iz Beograda, već nekoliko nedelja u ataru sela Donja Nevlja, na 12 km od Dimitrovgrada, sprovodi geološka istraživanja sa ciljem procene nalazišta bakra i zlata.

Smatra se da najviše zlata ima u istočnom delu Srbije, gde se nekoliko svetskih kompanija bavi istraživanjem nalazišta te rude.

Raiden Resources, na osnovu sporazuma sa multinacionalnom kompanijom Rio Tinto iz marta 2018. godine, postao je 100% vlasnik istražnih prava nad istražnim poljem Donja Nevlja i u potpunosti je preuzeo istraživanja na tom području, a Rio Tinto se obavezao da preda sve podatke i rezultate koje je do tada o tom lokalitetu ta kompanije preuzela. Istovremeno, Raiden Resources i Rio Tinto nastavljaju saradnju u istraživanju lokaliteta u okolini Majdanpeka gde se vrednost istraživanja procenjuje na preko 30 miliona dolara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 933-1024x683.jpg

Područje Donje Nevlje u geološkom pogledu slično je sa tzv. timočko-magmatskim kompleksom, a tokom 60-ih godina prošlog veka istraživano je od strane geoloških instituta tadašnje Jugoslavije koji su aeromagnetnim snimanjem i određenim geofizičkim metodama utvrdili određene anomalije koje ukazuju na prisustvo rude bakra. Smatra se da je ovo područje prvoklasno po pitanju ležišta bakra i zlata, a veličina teritorije za koju je izdata licenca za istraživanje je 74 km2. U saopštenju Raiden Resources navodi se da je prednost lokaliteta Donja Nevlja činjenica da je selo pozicionirano u blizini železničke linije Niš-Sofija.

This image has an empty alt attribute; its file name is 934-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 935-1024x683.jpg

Raiden Resources će nakon sprovedenog istraživanja koje će obuhvatiti i istražni iskope i bušotine, detaljnije odrediti potencijal ležišta bakra i zlata na ovom području, s obzirom da do sada nisu vršena detaljnija proučavanja, a poslednja bušotina, po sećanju meštana ovog sela, izvršena je 1968. godine.

Raiden Resources sprovodi istraživanja i u okviru Parka prirode “Stara planina” na lokalitetima Aldinac i Gradište, gde su takođe u fokusu rude bakra i gvožđa.

Sergej Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar