Objavljena antologija bugarskog aforizma

Zavod za udžbenike iz Beograda objavio je antologiju bugarskog aforizma pod naslovom „Trn i ruža“ koju je preveo i priredio satiričar Aleksandar Čotrić. Reč je o prvom delu takve vrste na srpskom jeziku u kojem se nalazi više od dve i po hiljade aforizama. Na 350 strana antologija predstavlja stvaralaštvo 122 bugarskih aforističara, mislilaca i filozofa koji su pisali od XIX do danas, saopšteno je Udruženja književnika Srbije.

Antologija je rezultat višegodišnjeg rada priređivača koji je maksimama i biografskim podacima predstavio istaknute autore koji pišu na bugarskom jeziku, a žive ili su živeli u Bugarskoj, Austriji, Italiji, Švedskoj, Rusiji i drugim zemljama.

Recenzent knjige Vitomir Teofilović konstatuje da je Antologija „Trn i ruža“ „pravo blago – riznica bisera duha bugarskih majstora najkraće književne forme i da su aforizmi i bugarski i svetski.

Gančo Savov, univerzitetski profesor i prevodilac iz Sofije konstatuje da je priređivač Čotrić „stvorio toliko bogat izbor aforizama, kakav u Bugarskoj još uvek ne postoji“.

Antologija bugarskog aforizma obuhvata misli najznačajnijih autora ovog žanra, među kojima su Valentin Dimitrov, Turhan Rasijev, Veselin Zidarov, Svetoslav Pejčev, Pančo Nedev, Georgi Spasov, Stojan Stojanov, kao i nobelovac Elijas Kaneti, koji je rođen u bugarskom gradu Ruse.

Aleksandar Čotrić je i autor predgovora knjige, a u antologiji se nalaze i pogovori Dragutina Minića Karla, predsednika Sekcije satiričara UKS i Slobodana Simića, predsednika Beogradskog aforističarskog kruga. Stručni konsultant prilikom rada na antologiji bio je aforističar Jovo Nikolić iz Republike Srpske, autor ilustracije na koricama je Nikola Dragaš, dok se u knjizi nalazi dvadesetak crteža poznate bugarske karikaturistkinje Margarite Jančeve.

Ovo delo će uskoro biti predstavljeno pred publikom u Srbiji i Bugarskoj.

P. Videnov (izvor: Udruženje književnika Srbije)

Foto: UKS

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar