Pomoć nerazvijenim opštinama 30 miliona evra

Vlada Srbije, EIB i Misija Programa UN za razvoj (UNDP) pokrenuli su program „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“, čija je ukupna vrednost 30 miliona evra. Njegov cilj je podizanje infrastrukturnog kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, standarda i kvaliteta života građana, kao i podrške lokalnom ekonomskom razvoju.

Мinistar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ugovor potpisan između Vlade Srbije i Evropske investicione banke, koji predviđa finansijsku podršku nerazvijenim lokalnim samoupravama, veoma značajan za gradove i opštine, jer će podstaći njihov razvoj i doprineti boljim uslugama za građane.

„Na opštinama je veliki posao, a i veliki pritisak da isporuče kvalitetne usluge jer su one prve na udaru zahteva naših građana, a opet i najveći teret da primene zakone. Zakoni koji se donose u poslednjih nekoliko godina predvideli su korenite promene u postupanju jedne opštine, odnosno grada“, istakao je Ružić.

Kako je objasnio, iskustvo koje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima iz Fonda za lokal, koji je prošle godine iznosio 320 miliona dinara, a ove godine pola milijarde dinara, pokazalo je da su prijavljeni projekti lokala i do sedam puta bili veći o od vrednosti programa.

„Pre godinu i po dana započeli smo razgovore sa Evropskom investicionom bankom, uz podršku Misije UNDP- a u Srbiji kako bismo sagledali mogućnosti podrške konkretnim projektima na lokalu“, istakao je Ružić.

Imajući u vidu još uvek velike razlike između opština i gradova, neujednačenosti prakse opštinskog rada, Ružić je rekao da će najveću podršku ovog Programa dobiti opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti, posebno one koje su se suočavale sa migrantskom krizom, to jest poplavama ili nekim prirodnim katastrofama.

On je ocenio i da će razvoj lokalne infrastrukture olakšati svim građanima i pomoći opštinama u funkcionisanju, kao i mladima da se odluče da ostanu da žive u svojim mestima.

Ružić je zahvalio na podršci Evropskoj investicionoj banci i Misiji UNDP u Srbiji.

Ugovor o kreditu od 22 miliona evra kredita, potpisali su ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef divizije Evopske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini, uz prisustvo ministra Ružića, šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i tim lidera za partnerstva i nove donatore UNDP-a Ivana Zverhanovskog.

Ostatak od 25 odsto potrebnih sredstava biće obezbeđen iz budžeta Republike Srbije, donatorskih sredstva, sredstava UNDP i sredstava JLS, za koje je predviđeno učešće od  najmanje 15 odsto ukupne vrednosti pojedinačnog projekta.

Izvor i foto: mdlus.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar