NUNS-ova Plaketa za hrabrost novinarima portala “Žig Info”

Nezavisno udruženje novinara Srbije dodelilo je posebnu Plaketu za hrabrost novinarima portala “Žig Info” Milanu Jovanoviću i Željku Matročeviću za tekst “S tri flaše piva” do kuće: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću”.

Primajućii nagradu, Jovanović je zapitao da li je hrabrost reći istinu i ukazati na zloupotrebu položaja i odgovorio da to jeste slučaj, jer onaj ko se na to odvaži postaje žrtva. On je upozorio da novinari, umesto da budu zaštićeni, postaju meta sistema.

Matorčević je, primajući priznanje, uputio dramatičnu poruku, ukazujući da se situacija kojoj su on i njegov kolega izloženi u Grockoj ne popravlja, naprotiv.

NUNS je uručio i godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo koje se dodeljuju 14. godinu zaredom uz podršku Ambasade SAD.

Žiri je odlučio da su to: Tamara Tankosić, Radio televizija Srbije u kategoriji elektronskih medija, Velimir Perović, „Danas“, u kategoriji štampanih medija i Jelena Veljković (BIRN) u kategoriji onlajn medija.

Tamara Tankosić nagradjena je za prilog “Dečje bolesti zakazivanje pregleda”, Velimir Perović za prilog “Masakr mladića u Pandi država gura u zaborav”, a Jelena Veljković za seriju tekstova o nelegalnoj gradnji na planini Goliji.

Žiri je specijalne plakete dodelio novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dini Đorđević za priče “Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke” i “Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama”, kao i novinarki VOICE-a Ranki Ivanoski za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Nagrade su sinoć na Fakultetu dramski umetnosti u Beogradu dobitnicima uručili predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, američki ambasador u Beogradu Kajl Skot i dekan tog fakulteta Miloš Pavlović.

Slobodan Aleksić (Izvor: NUNS / Fonet / Beta)

Foto: NUNS / N1

About Slobodan Ćosa Aleksić 384 Articles
Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*