U Srbiji se obeležava 11. april – Dan zaštite prirode

   Dan zaštite prirode obeležava se danas u Srbiji sa ciljem promovisanja i podsticanja zaštite prirode, podizanja svesti o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

   „Ministarstvo je donelo nekoliko ključnih dokumenata, pre svega izmene Zakona o zaštiti prirode i na taj način smo kao zemlja ispunili međunarodne obaveze i stavili do znanja da znamo šta hoćemo sa svojom prirodom“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i dodala da je u Srbiji  još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja i trenutno iznosi svega 6,51 odsto.

   Bogosavljević Bošković je istakla da svaki građanin naše zemlje treba da bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasleđa Srbije, i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovom očuvanju i boljoj zaštiti.

   11. aprila 1949. godine, tadašnji Zavod za zaštitu i naučno proučavanje prirodnih retkosti, sada Zavod za zaštitu prirode Srbije, doneo je rešenje o zaštiti vodopada Velika i Mala Ripaljka na planini Ozren. To je bio prvi akt o zaštiti i praktično početak institucionalnog rada na zaštiti prirode i izgradnji mreže zaštićenih područja Republike Srbije. Tu mrežu čine nacionalni parkovi, parkovi prirode, predeli izuzetnih odlika, specijalni i strogi rezervati prirode i spomenici prirode, koji obuhvataju oko 575 310 ha ili 6,51% površine Srbije. Od 2009. godine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode obeležava se 11. april – Dan zaštite prirode.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije

Foto: Petar Videnov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.