SNS apsolutni pobednik, opozicija upozorava na neregularnosti

   Na vanrednim republičkim parlamentarnim izborima lista koju predvodi Srpska napredna stranka odnela je ubedljivu pobedu. Na osnovu 96,17 odsto obrađenog materijala RIK je  saopštila da su naprednjaci odneli pobedu sa 48,27 odsto osvojenih glasova. Slede SPS-JS sa 11,02 odsto glasova, SRS – 8,04, DS – 6,04, Dosta je bilo – 5,95, SDS-LDP-LSV 5,02, DSS-Dveri 5.

   Srpska napredna stranka vodi i  na izborima za Parlament Vojvodine. Naime, koalicija oko SNS-a osvojila je 45,1 odsto, SPS 8,8 odsto, DS 8,0 odsto, SRS 7,2, SVM – 6,5, LSV-6,1. Cenzus prelazi i pokret “Dosta je bilo”, pokazuju podaci Cesida.

   SNS je pobedila i u velikoj većini gradova i opština čak i u većini beogradskih opština, sem na Vračaru i u Starom gradu, gde je izjedanačena sa koalicijom okupljemom oko DS-a  i na Novom Beogradu, gde ubedljivo vodi politička grupacija okupljena oko Aleksandra Šapića.

   Inače, lideri opozicije najavili su, posle sastanka sa predstavnicima Republičke izborne komisije, da će kontrolisati sav izborni materijal, Bojan Pajtić iz DS je situaciju uporedio sa 1996. godinom i najavio apele međunarodnim institucijama i domaćoj javnosti, a Boris Tadić je rekao da  “opoziciji nije stran ni protest kao način borbe”.

   Čelnici opozicije hoće uvid u sav izborni matarijal, zameraju neažurnost RIK-u i tvrde da je tokom izbora bilo dosta neregularnosti, zbog čega će zajedno braniti izbornu volju građana.

   Na parlamentarnim izborima učestvovalo je 20 lista. Prema podacima CESID-a do 19 sati je na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 52,9 odsto birača. Juče su održani i izbori za pokrajinski parlament, kao i lokalni izbori.

Izvor: Fonet, Beta, Tanjug

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.