Svetski dan slobode medija – sve lošiji položaj novinara u Srbiji

   Širom sveta obeležava se 3. maj – Svetski dan slobode medija. Odlukom iz 1993. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj za Svetski dan slobode medija kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda.

22 Ban Ki Mun

   Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog “sve većeg restriktivnog okruženja” u kome se nalaze medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao na zaštitu  nezavisnih i slobodnih medija. Prvi čovek svetske organizacije je istakao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a pravo na informisanje od slobode medija.

   Na Svetski dan slobode medija, predsedavajući OEBS-a i ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović naglasili su u zajedničkom saopštenju značaj slobodnih i nezavisnih medija za razvoj demokratije.

   “Danas odajemo počast novinarima širom sveta koji, pored nasilja, progona i zastrašivanja, hrabro beleže i prenose istinu”, rekao je Štajnmajer. Predsedavajući OEBS je izjavio da su “slobodni, nezavisni mediji temelj demokratskog društva” i dodao da OEBS ima “ključnu ulogu u postavljanju zajedničkih standarda za promociju ovog principa”. 

23 Brankica Jankovic

   Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da novinarima i novinarkama u Srbiji mora da se poboljša materijalni i socijalni položaj, ali najpre njihova lična bezbednost i profesionalni integritet. Čestitajući današni dan ona je navela da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje jedan od osnovnih postulata svakog demokratskog i tolerantnog društva.  Janković je takođe podsetila da su mediji ti koji treba da unapređuju standarde svog izveštavanja i promovišu ljudska prava i toleranciju.

   Na poziv Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije elektronski mediji u Srbiji su upozorili javnost na sve lošiji položaj novinarske profesije i u 11:55 sati zamračili ekrane i isključili ton čime su se pridružili simboličnoj međunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

   UNS je tim povodom objavio Proglas, u kome se navodi da je sloboda medija u Srbiji ozbiljno ugrožena, jer novinarstvo nije bilo u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji.

   U proglasu, NUNS ističe da su država i vlast dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede uslove za slobodan rad u interesu građana, bez pritisaka i cenzure.

   Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) pridružili su se pozivu na “pet minuta gromoglasne tišine”, naglasivši “Umesto državnih dobili smo partijske medije u rukama tajkuna koji se finansiraju budžetskim novcem”.

   Misija OEBS-a u Srbiji i NUNS će 4. maja, u beogradskom Domu omladine, obeležiti Svetski dan slobode medija debatom na temu „Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu novinarske privatnosti i novinarskih izvora“. Tradicionalno, povodom Svetskog dana slobode medija, NUNS i Ambasada SAD-а, dodeliće nagrade za najveća dostignuća u istraživačkom novinarstvu, na svečanosti koja će biti održana 5. maja, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

24 Unesco

   Povodom Svetskog dana slobode medija u Helsinkiju danas počinje dvodnevna međunarodna konferencija koju će otvoriti genenarlni direktor Uneska Irina Bokova i finski premijer Juha Sipila. Na konferenciji, čiji je moto “Pristup informacijama i osnovnim slobodama – to je tvoje pravo”, učesnici će istaći značaj slobode informisanja i održivog razvoja, zaštite slobode štampe od cenzure, kao i obezbeđivanje sigurnosti novinara u tradicionalnim i onlajn medijima.

Izvor: Beta, Tanjug, RTS, NUNS, UNS

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.