Carinici zaplenili gotovo pola miliona evra i kilogram zlata

   Carinici su tokom uskršnjih praznika otkrili nekoliko prekršaja, sprečivši, između ostalog, pokušaj krijumčarenja gotovo pola miliona evra i više od 700 grama zlatnog nakita.

   Na graničnom prelazu Gradina na kome su tokom praznika u više navrata otkrivane neprijavljene devize, jutros oko 09.30 časova sprečen je i najveći od nekoliko osujećenih pokušaja – zadržana je suma od gotovo 300.000 evra u gotovini. U pokušaju je uhvaćen 53-godišnji turski državljanin, koji je putovao kao suvozač u automobilu ”VW SHARAN” nemačkih registarskih oznaka. Oba putnika koja su se zatekla u automobilu su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave za kontrolu, a da od novca kod sebe imaju po 500-600 evra.

28 devize u apoenima od po 500 evra 04 05 2016

   Uporni carinici sa ovog graničnog prelaza su odlučili da detaljno pregledaju automobil i izvrše lični pretres putnika, kada su ustanovili da suvozač sa sobom nosi 177.500 evra, a vozač 100.000 evra (sve novčanice su u apoenima od po 500 evra). I jedan i drugi su novac krili na telima, oko pojasa, prethodno ih umotavši u ženske marame. Suvozač je, međutim, izjavio da je sav novac njegov, te je zbog toga protiv njega pokrenut prekršajni postupak. Kako nije posedovao Potvrdu o unosu stranih sredstava plaćanja, koju bi imao kod sebe da je novac prijavio na ulasku u zemlju, vraćen mu je dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok je ostatak novca privremeno zadržan.

   Na istom graničnom prelazu 3. maja 2016. godine je prilikom kontrole na izlazu iz zemlje, za detaljan pregled izdvojen automobil „Audi A6“ nemačkih registarskih oznaka. U njemu su bila dvojica nemačkih državljana turskog porekla, koji su prethodno carinicima rekli da kod sebe imaju samo lične stvari.  Međutim, pretresom putnika i automobila pronađeno je 70.000 evra. Najveći deo novca bio je sakriven ispod suvozačkog sedišta i u naslonu zadnjeg sedišta. Kako su putnici rekli da je novac zajednički, vraćeno im je po 10.000 evra, koliko se bez potvrde o unosu u zemlju može preneti preko granice.

   Gotovo identičan slučaj se na ovom graničnom prelazu dogodio 30. aprila 2016. godine. Detaljnim pregledom prilikom izlazne kontrole je kod dvojice nemačkih državljana turskog porekla, koji su ka Turskoj putovali automobilom „BMW X6“, nemačkih registarskih oznaka, pronađeno 77.000 neprijavljenih, a prema izjavi putnika zajedničkih evra. Nakon što im je vraćen dozvoljeni iznos, uz zapisnik o prekršaju zadržano je 57.000 evra.

   Istog dana na graničnom prelazu Horgoš je na ulazu u zemlju, prilikom detaljnog pregleda dvojice nemačkih državljana turskog porekla, koji su automobilom „BMW“ nemačkih registarskih oznaka putovali na relaciji Nemačka-Turska, pronađeno 75.000 evra, mada su putnici prethodno tvrdili da nemaju ništa za kontrolu i da sa sobom nose dozvoljeni iznos novca. Kako je novac pronađen kod jednog od putnika, njemu je vraćeno 10.000 evra, a ostatak je privremeno zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

29 zlato Gradina1

   Dan ranije 29. aprila 2016. godine, na graničnom prelazu Gradina za detaljnu kontrolu je na izlazu iz zemlje izdvojen automobil holandskih registarskih oznaka, kojim je upravljala državljanka Holandije turskog porekla. Ona je carinicima rekla da nema ništa da prijavi, da bi detaljnim pregledom u torbici koja se nalazila iza suvozačkog sedišta, pronađeno preko 700 grama zlatnog nakita i to: 24 zlatne narukvice, 20 zlatnika i više lančića, minđuša, prstenova i privezaka.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.