„Bantustan“ u Dimitrovgradu

   Gost Narodne biblioteke ,,Detko Petrov” u subotu 7. maja bio je Uroš Krčadinac. On je predstavio svoje viđenje Afrike, koje je sa Markom Đedovićem i Lazarom Pašćanovićem opisao u knjizi „Bantustan“.

   Prema rečima Krčadinca „Bantustan“ je napisan poput dnevnika, gde su ispričane lične priče i iskustva, trudeći se da se pobegne od egzotizma, od atrakcija… Želja da se razgovara sa običnim ljudima kasnije se pretočila u knjigu za koju je bilo potrebno oko 6 godina rada. U početku su putem bloga o svom putovanju pisali redovno ili kad su imali mogućnosti, a kasnije se javila i potreba da se o tome detaljnije piše. Ovo putovanje trojicu koautora promenilo je kao ljude. 

72 Bantustan 2

   ,,Shvatili smo da je Afrika mesto gde svet počinje i završava se. Kada odete zapravo vidite eksploziju kontrasta u svakom pogledu. Razlike između bogatih i siromašnih su ogromne.” – sa osmehom na licu Krčadinac je govorio o tome kako je nekada jednostavno potrebno odreći se udobnosti i otiči u nepoznato.

   ,,Sebe nisam doživljavao kao belca dok nisam otišao tamo. Njihova radost na licu kada ugledaju belca, naročito dece, koja prvi put u svom životu vide belog čoveka, potreba da ga dodirnu po kosi.” – emocije su se smenjivale na njegovom licu…

   ,,Ovo je priča o izolovanosti, o zatvorenosti, o zidovima, o svemu onome što se dešava oko ljudi, što ih definiše i razdvaja u svakom pogledu. Pokušali smo da prikažemo koliko je teško sebe izreći drugome.”

73 Bantustan 3

   Dva sata druženja proletelo je za tren, a malobrojni ljubitelji knjige imali su potrebe da pitaju još po nešto o svemu. I budući da se prema nekom nepisanom pravilu kulturni sadržaji u Dimitrovgradu organizuju na više mesta u isto vreme, zahvaljujemo se ljubiteljima pisane reči, koji su izdvojli dva sata vremena za putovanje u Afriku.

Izvor: Narodna biblioteka „Detko Petrov“

Foto: Andrijana Spasov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.