Приключи Прокупашкият фестивал на късометражното кино 2016

   Прокупашкият фестивал на късометражното кино се проведе за пети пореден път от 10 до 13 май, организиран от Филм клуба Прокупле, с помощта на Галерия Фил арт и Домът на културата, с подкрепа на Община Прокупле и бройни местни спонсори. На адреса на Фестивала пристигнаха 1639 филма от целия свят. В официалната програма бяха показани 40 чуждестранни и 20 домашни филма в 5 категории. В официалната програма в категорията домашен филм бе и лентата „Златан Дудов” на режисьора Петър Виденов и продуцента Ивица Иванов от “Positive Production” Димитровград.

   Освен филмите, състезаващи се за награда, публиката видя и няколко филма в съспътстващата програма, а в рамките на мероприятието бяха организирани различни семинари, работилници и разходки. Това което прави фестивала са гостите, а тази година през четирите дни присъстваха десетина автори от Сърбия и региона, които понесоха прекрасни впечатления.

150 Official selection PSFF

   Тазгодишното жури в състав Деян Дабич – филмов критик, Тияна Петрович – актриса и Жикица Йованович – автор на кратки филми, бе изправен пред трудната задача да избере най-добрите сред най-добрите. Кой ще получи „Прокупашкото магаренце” не бе ясно до самия край на фестивала. Все пак, на края трябваше да се разбере, така че журито на финалната вечер на 13 май прочете решението си:

Najbolji domaći film

Đurđevak crveni – Hadži Aleksandar Đurović

Specijanla priznanja domaći film
Britva – Rajko Ristanovic
Koreni zla – Želimir Gvardiol

Best Fiction Film
Piknik – Jure Pavlović – Croatia

Specijalna priznanja igrani film
Sanctuary – Jay Menez – USA
Unripe cherries – Nebojsa Jovanovik – Macedonia

Best Animation Film
The Man Who Wouldn’t Die – Goce Cvetanovski – Macedonia

Specijalno priznanje animirani film
We cant live without cosmos – Konstantin Bronzit – Russia

Best Documentary Film
This Is Joe – Francis Diaz Fontan – Spain

Best Experimental Film
Faint – Plaskura Natalie – Germany

Specijalno priznanje eksperimentalni film
Lila – Carlos Lascano – Argentina

   По традиция Филм клуба Прокупле ще тръгне на турне по Сърбия и в региона, където публиката и в другите градове ще има възможност да гледа най-добрите филми от петия Прокупашки фестивал на късометражното кино.

Източник и фото: Филм клуб Прокупле

Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.