Poziv novinarima za seminar u Bugarskoj

  Trening i radionicu za mlade novinare iz Bugarske, Makedonije i Srbije organizovaće Green European Foundation uz partnerstvo fondacije “Blue link” i udruženja građana “Sunrise” i “Drugi Novi Centar”od 4. do 7. juna, u Bugarskoj. Svrha ove obuke je da podrži mlade i aktivne novinare iz Bugarske, Srbije i Makedonije koji su zainteresovani da kao novinari budu čuvari prirode, da pišu priče o pretnjama životnoj sredini i otkrićima novih održivih rešenja koja zelena ekonomija nudi.

   Obuka za novinare je deo projekta “Journalists and Policy Makers Boost Green Economy koji sprovodi Green European Foundationuz podršku “Blue Link” (Bugarska), Udruženje za održivi društveno-ekonomski razvoj “Sunrise” (Makedonija) i Udruženje “Drugi Novi Centar” (Srbija).

   Obuka će pružiti učesnicima važna znanja o prekograničnim ekološkim problemima na Balkanu i zelenoj politici kao alternativi. Biće ovo prilika i za razmenu znanja i mogućnosti za poboljšanje profesionalnih veština učesnika.

   Predavači će biti dr Pavel Antonov, glavni urednik “Evromegdan.bg”, Paul Brown, urednik Climate News Network i Zlatko Simonovski, istraživač i novinar.

208 Pavel Antonov

Na slici: dr Pavel Antonov, tokom seminara za novinare četiri balkanske zemlje 2015. godine, autor: BlueLink

   Svrha obuke

   S obzirom da zakoni, propisi i demokratski mehanizmi nisu uspeli da zaštite prirodu i javni interes, profesionalno etičko novinarstvo pokazalo se kao ključno za podizanje svesti o mogućnostima zelene politike u društvima u jugoistočnoj Evropi. Priče o pozitivnim promenama u životnoj sredini i društvenim promenama, pravdi u oblasti životne sredine i zelenim politikama je razvio nove politike, ali kreatori politika i aktivisti nisu uspeli da dopru do šire javnosti.

   Iz tih razloga, ciljevi radionice su:

   – da se izgrade profesionalne veštine i integritet mladih i aktivnih novinara;

   – da ih angažuje kreativno i profesionalno u virtuelnoj redakciji, kako bi nastale autoritativni i dobro napisani tekstovi o kreativnim promenama u životnoj sredini;

   – da im pomogne da objave novinarske članke na engleskom i maternjem jeziku;

   – da bi se omogućilo novim kreatorima politike, “zelenim” političarima, stručnjacima iz akademske zajednice i civilnog društva da novinarima omoguće razumevanje postojećih uspešnih primera, tehnoloških i političkih rešenja.

   Da biste učestvovali u radionici potrebno je da pošaljete popunjeni online formular. Rok za podnošenje prijava je 20. maj.  Obuka će se odvijati na engleskom jeziku. Troškovi putovanja, smeštaja i treninga pokriveni su od strane organizatora.

Izvor: Portal Pančevo MOJKraj.rs

Foto naslovna: Slaviša Milanov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.