NUNS i NDNV: Država mora da sankcioniše pretnje novinarima

   Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od nadležnih državnih organa da preduzmu sve zakonom propisane mere kako bi se sprečile sve direktnije i ozbiljnije pretnje novinarima.

   Neshvatljivo je da povodom direktnih pretnji smrću novinarima izostaje bilo kakva javna reakcija nadležnih organa, pa čak i formalna osuda. Neobjašnjiva je i tužilačka i sudska tolerancija u vidu objašnjenja da poruke “dao bih ti ja metak u čelo” ili “treba vas zapaliti” ne predstavljaju krivično delo ugrožavanja sigurnosti koje se goni po službenoj dužnosti već “izražavanje mišljenja”. Zato i jača sumnja da iza ovakvih napada, posebno na novinare koji istražuju korupciju, organizovani kriminal i druge osetljive teme, stoje ljudi bliski vlasti.

   Najnoviji slučaj pretnji upućenih redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo još jednom pokazuje da izostanak adekvatnih sankcija ohrabruje neprijatelje slobode informisanja i izražavanja koji kontinuirano i bezobzirno ugrožavaju bezbednost novinara u Srbiji.

   Novinarka Dragana Pećo i redakcija KRIK-a dobili su pretnje putem društvenih mreža, u kojima im je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“. Njima je, takođe, poručeno: “Ko ste vi da tražite podatke o radnom stažu za predsednika države i vlade, pa j… vam pas majku izdajničku više“, i „kada budete došli da tražite te podatke, doći ću i ja tamo da vam se naj…. majke“.

   Novinari KRIK-a su utvrdili identitet jedne osobe koja im je pretila i podatke dostavili tužilaštvu.

  NUNS i NDNV podsećaju da je ovim pretnjama prethodila višemesečna kampanja protiv redakcije KRIK-a čiji je urednik u tabloidu Informer i drugim medijima bliskim vlasti označen kao „mafijaš“, „špijun“, „medijski terorista“…

Izvor: NUNS-NDNV  Beograd – Novi Sad, 18.07.2016.

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.