Bosilegrad je naša druga kuća, a slava i tradicija Bosilegradskog Kraišta su večni! Na planini Crnook ispisujemo zlatne stranice prijateljstva, ljubavi, plemenitosti, dobrote i sigurnim i odlučnim korakom preskačemo granicu koja ostavlja svakodnevnicu i prolaznost daleko iza nas, a uvodi nas u večnost, u istoriju.

   Planinarsko-kulturna manifestacija na Crnooku je sasvim posebna, jedinstvena, i ova planinarska bajka, koja je uspostavljena pre par godina i koja traje, raste i zauvek će trajati, jedino se i može doživeti u Bosilegradskom Kraištu. Neverovatne prirodne lepote, gostoprimstvo domaćina i upoznavanje sa bogatom tradicijom i običajima naroda, kod svakog planinara stvoriće osećaj uzvišenosti i ponosa. Svaki korak na stazi ka vrhu Crnook i prema Soborištu kraj crkve Sv. Petra i Pavla iznad sela Crnoštica, protkan je bogatom istorijom o kojoj je još i Herodot pisao.

6

   Na trećem usponu na Crnook učestvovalo je 350-oro planinara iz Srbije, Bugarske i Makedonije. Novi uspešan poduhvat za planinarski pokret juga Srbije. Sportsko društvo “Mladost” iz Bosilegrada i opština Bosilegrad, na čelu sa predsednikom, Vladimirom Zaharijevim, potrudili su se da sve protekne besprekorno, da učesnici budu veseli i da dožive Kraište i njegove stanovnike onakvim kakvim jesu.

   O Kraištu je još i Herodot, “otac istorije”, pisao kao području sa naprednom civilizacijom drevnog naroda Peonaca. U novije vreme, bugarski akademik Jordan Zaharijev je u kapitalinom delu “Ćustendilsko Kraište” opisao svaku mahalu, svaku planinu i vrh Kraišta, i veličinu naizgled običnog čoveka koji živi svoj život u surovim planinskim uslovima i gde je svaki dan izazov. Naizgled obični, a ustvari veliki ljudi su meštani Kraišta i oni će bilo kome pokazati svoju ljudsku veličinu.

   Tako nešto odigrava se i kada planinari pristignu na Crnook. Sve počinje od gostoprimstva u Donjoj Ljubati, u domu učenika, gde je za planinare iz udaljenijih krajeva omogućeno nekoliko besplatnih noćenja. Sam uspon na Crnook, lično otvara Vladimir Zaharijev, i pozdravlja se srdačno sa svakim učesnikom ponaosob.

   Niko tada neće zameriti što početak uspona kasni par minuta, jer kada krenemo na stazu, ostvaruju se davnašnji snovi Branka Mitova, velikog planinara i čoveka iz Bosilerada, koji jedan vek posle Jordana Zaharijeva nastavlja sa istraživanjima Kraišta i dolazi do novih saznanja koja još više uvećavaju značaj i veličnu ovog kutka.

7

   Dan je bio kao stvoren za uspon. Vreme idealno, sunčano, a ne previše vruće i sparno. Planinarsku kolonu predvodio je Vladimir Milev iz Planinarskog društva “Donja Ljubata”. Njemu su pomagali Nenad Aleksandrov iz sportskog društva “Mladost” iz Bosilegrada i članovi Planinarskog kluba “Železničar” iz Niša – Miroslav Dokman, Nenad Stevanović i Petar Ratković. Najveći deo učesnika izašao je na Crnook. Ostali su od spomenika Kinstan, ravnim putem, zaobišli vrh i otišli pravo do Soborišta

8

   A na ovom mestu, koje jako puno znači svima u Bosilegradskom Kraištu, priređena je velika planinarska proslava, koju je predvodio lično Vladimir Zaharijev. Domaćice Kraišta potrudile su se da pripreme bogatu trpezu za planinare – pasulj, banice, zelnike, proju, kolače…

   Upečatljiv je bio i nastup dece iz folklorne sekcije Sportskog društva “Mladost” iz Bosilegrada.

9

   Dokle god se sa kolena na koleno prenosi umeće igranja ora, u ritmu sedam osmina, i dok god se čuvaju stare i šiju nove narodne nošnje – “saje” – Kraište će živeti. A po ovome što smo videli, svaka kuća, svaka porodica, neguje ovu tradiciju.

10

   Članovi Planinarskog kluba “Železničar” dobili su sijaset pohvala lično od Vladimira Zaharijeva. Kao pravi heroji dočekani su Nenad Stavanović, Miroslav Dokman i Petar Ratković, prva dvojica zbog dugogodišnjeg predanog rada na promovisanju uspona na Crnook, a Petar jer je po prvi put imao odgovornu ulogu vodiča na ovako zahtevnoj i dugačkoj stazi, i odigrao je kao da ima više decenija planinarskog staža. Nenad Stevanović je na ovoj akciji prvi put vodio planinare sa zvaničnom značkom vodiča 3. kategogije Planinarskog saveza Srbije, ali, slobodno se može reći, Nenad je tu značku stekao pre par godina, a nedavno je samo potpisao revers o njenom preuzimanju. Jer, ovaj vodič godinama unazad učestvuje u organizaciji i vođstvu na ovako velikim manifestacijama, radi sa ljudima i odavno je ispoljio znanje, predanost i kvalitet.

   Na završetku akcije, članovi Planinarskog kluba “Železničar” iz Niša, predali su poklon Vladimiru Zaharijevu – sliku sa motivima grada Niša, u kome je Zaharijev svojevremeno studirao.

М. Dokman

Foto: Miroslav Dokman

 

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Sorry, the comment form is closed at this time.