Poljoprivrednici iz Gračanice, Štrpca i Tutina obišli farme u okolini Dimitrovgrada

   Dvadesetak poljoprivrednika iz Gračanice, Štrpca i Tutina obišlo je u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta i uz podršku opštine Gračanica dve farme za uzgoj životinja u oblasti organske proizvodnje u okolini Dimitrovgrada.

   Poljoprivrednici su u okviru projekta „Unapređenja uzgoja domaćih životinja na malim poljoprivrednim gazdinstvima u brdsko-planinskim predelima u oblasti organske proizvodnje“ obišli farme na koima se uzgajaju koze, ovce, krave, konji i magarci.

   Prema rečima savetnika za poljoprivredu u opštini Gračanica Dragiše Stojanovića cilj obilaska farmi bio je upoznavanje zainteresovanih proizvođača za organsku proizvodnju sa primerima dobre prakse.

   Na farmama gde se na organski način uzgajaju životinje poljoprivrednici su se upoznali sa tzv. slobodnim načinom držanja domaćih životinja.

  Najvažniji rezultati projekta su sagledavanje činjeničnog stanja i mogućnosti konverzije konvencionalne u organsku ovčarsku i živinarsku proizvodnju i podizanje nivoa konkurentnosti na domaćem tržištu organskih proizvoda kroz edukaciju farmera u upravljanju procesima u organskoj proizvodnji.

   Izvor i foto: Opština Gračanica

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар