Dan primirja u Prvom svetskom ratu

   U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje, u svetu se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji, kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda, biće položeni venci i odata počast svim stradalim vojnicima i civilima. Prethodno će biti odata pošta francuskim vojnicima koji su poginuli u Srbiji, a zatim i ruskim, italijanskim i vojnicima zemalja Komonvelta, dok će na Spomenik neznanom junaku na Avali venac položiti predsednik Srbije.

   Pre 98 godina, Veliki rat je okončan potpisivanjem primirja u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, u šumi kod grada Kompjenj. Taj dan se danas obeležava u celoj Evropi, zemlje Komonvelta ga obeležavaju kao Dan sećanja, a Amerikanci kao Dan veterana.

   Povodom ovog praznika u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Sofiji na vojnom groblju u prestonici Bugarske juče su položeni venci na grob srpskim junacima poginulim u Prvom balkanskom ratu i stradalim zarobljenicima u Prvom svetskom ratu. Vence su položili ambasador Republike Srbije u Sofiji Vladimir Ćurgus, predstavnici diplomatskog kora, načelnik Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, pomoćnik predsednika opštine Dimitrovgrad Dragan Mančev, kao  i predstavnici gradskih uprava Pirota i Niša.

Izvor: RTS, P.V. 

Foto: Veliki rat

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар