U Vojvodini za medije manjina 264 miliona dinara

   Vojvođanska vlada je ove godine za finansiranje devet izdavača i 22 lista na jezicima nacionalnih manjina izdvojila 264 miliona dinara, a za njihovo projektno finansiranje dato je dva i po miliona dinara, izjavio je pomoćnik pokrajinskog sekretara zadužen za medije Đorđe Vukmirović.

   Vukmirović je na regionalnoj konferenciji o manjinskim i lokalnim medijima istakao da pokrajinska vlada nema nameru da smanji izdavanja za manjinske medije. Prema Vukmiroviću, postoji stabilan sistem finansijske pomoći pokrajinske vlade za najznačajnije medije na jezicima manjina.

   On je napomenuo da su ostali mediji, uključujući medije na srpskom jeziku, okrenuti tržištu i da se mogu javljati na konkurse za projektno finansiranje medijskih programa od javnog značaja. Vukmirović smatra da je podrška manjinskim medijima važna i za očuvanje identiteta manjinskih zajednica. Prema njegovim rečima, manjinski mediji moraju da razmišljaju i o tome da što više svoje sadržaje nude u elektronskoj formi, kako bi povećali broj čitalaca.

   Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Srđan Majstorović je ocenio da je Srbija finansiranjem medijskih sadržaja od javnog interesa u manjinskim medijima napravila napredak u poštovanju prava manjina. Majstorović je napomenuo da Ministarstvo kulture i informisanja planira izradu nove medijske strategije, što će, kako je ocenio, biti osnov za razvijanje zakonske regulative.

   Nova medijska strategija treba da bude izrađena na transparentan način, podvukao je Majstorović i dodao da prava manjina spadaju u oblast osnovnih ljudskih prava i da je to pitanje obuhvaćeno poglavljem 23 u pristupnim pregovorima sa EU.

   Organizatori regionalne konferencije u Novom Sadu o manjinskim medijima su list Mađar So, Medijska agencija Heror Media Point i Asocijacija medija.

Izvor: UNS, Fonet, rtv.rs

Foto: Petar Videnov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар