a
 

„Женитба“ за втори път пред димитровградската публика във вторник на 15 ноември

   След изключително успешната премиера на представлението „Женитба“, с която бе открит тазгодишния „Балкан театър фест“, комедията на Гогол в постановка на младата режисьорка Тамара Янков за втори път ще бъде представена във вторник, на 15 ноември. В ролите на героите от драмата на известния руски драматург пред димитровградската публика още веднъж ще се представят актьорите от театър „Христо Ботев“ – Йелена Китанов, Надица Иванов, Соня Станулов, Милан Андрейевич, Сърджан Христов, Славча Антов, Делча Гигов, Николинка Ранчев и Драголюб Пейчев, както и Драган Виденов и Ненад Гмитров. Началото на представлението е насрочено за 19:30 часа, а билети на цена от 150 динара могат да се купят в Културния център в Димитровград.

   Николайча Манов, директор на Културния център, каза, че средствата, събрани от продажба на билети, ще бъдат използвани в благотворителни цели. Става дума за обща благотворителна акция на Червени кръст Димитровград, Културен център и РТ Цариброд, с която да се помогне на димитровградчанката Ивана Петров, която се нуждае от парични средства за лекуване от тежка болест.

 Д. Йеленков

Фото: Славиша Миланов

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар