Vurdijada – praznik i razvojna prilika Babušnice

   U Babušnici je u subotu 12. novembra održana peta manifestacija tradicionalne kuhinje i narodnog stvaralaštva, „Vurdijada 2016“. Učestvovalo je blizu 150 izlagača i takmičara iz Srbije, Bugarske i Makedonije, u dve konkurencije: priprema jela nacionalne kuhinje i priprema vurde.

225

226

   U odnosu na prošlogodišnju „Vurdijadu“, izlagača i takmičara bilo je dvostruko više. Atmosfera je bila prava praznična. Iznad očekivanja organizatora bila je i poseta „Vurdijadi“. Preko deset hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije, i mnogih gradova i sela Bugarske i Makedonije, došlo je u Babušnicu, da uživa u gastronomskim specijalitetima i gostoprimstvu meštana Lužničke kotline. Od ranih jutarnjih sati, kolone autobusa i automobila ulazile su u Babušnicu.

227

   Takmičarko-izložbeni deo manifestacije održan je u sali hotela „Crni vrh“. Suveniri i proizvodi starog zanatstva bili su izloženi u centru Babušnice, ispred hotela. Sve je delovalo savršeno ukomponovano, svaki štand i svaki izlagač imao je svoju posebnu priču koja je odisala ljudskom toplinom i dobrotom, i na pravi način predstavila kako Lužničku kotlinu, tako i udaljenije krajeve Srbije, Bugarske i Makedonije.

228

229

230

   Organizator manifestacije bila je Turistička organizacija opštine Babušnica, pod pokroviteljstvom opštine Babušnica. Direktor Turističke organizacije mr Milan Stameković, zahvaljujući uspesima manifestacija međunarodni uspon na Ruj i „Vurdijada“, jedan je od najboljih turističkih poslenika u Srbiji poslednjih nekoliko godina. Stamenković ne skriva zadovoljstvo postignutim na petoj „Vurdijadi“:

   – Ostvarili smo i više od planiranog. Sve je više izlagača i posetilaca na „Vurdijadi“. Ponude jela nacionalne kuhinje i vurde sve su šire. Neki kulinarski poduhvati predstavljaju prava remek dela. Kreativnost je neverovatna. Prijatni utisci i lepe reči o svima nama, šire se Srbijom i Balkanom. Ono što možemo najpre da ponudimo, jeste iskrenost, prijateljstvo i gostoprimstvo. Prva održana „Vurdijada“, s jeseni 2012-te godine, okupila je tek 9 izlagača. Na petoj „Vurdijadi“ njih 150-oro izložilo je svoja jela i vurdu. Stručnjaci iz oblasti kulinarstva su još pre par godina ocenili da je lužnička vurda, naš autohtoni proizvod, jedno od „gastronomskih otkrića 21. veka“.

231

232

   Pre pokretanja manifestacije „Vurdijada“, lužnička vurda bila je potpuno nepoznata izvan Babušnice i Lužničke kotline, iako se spravlja nekoliko stotina godina. To smo morali da promenimo, jer u proizvodnji vurde velika šansa postoji za sve nas: za meštane Lužničke kotline, za ceo jug Srbije, za razvojne programe opštine Babušnica.

233

234

   Ove godine, predsednik stručnog žirija bio je Nenad Gladić, poznati kulinar i TV lice, popularni „Lepi Brka“.

   Nenad Gladić, zanimljivo, iako je proputovao celi svet, sada je prvi put došao u Babušnicu. Sa puno reči hvale, „Lepi Brka“ se već sada stavio na raspolaganje i za narednu „Vurdijadu“, a na ovogodišnjoj njegov posao nije bio lak. U snažnoj konkurenciji i izvanrednoj ponudi gastronomskih specijaliteta, trebalo je odabrati one najbolje. 

235

236

   U kategoriji pripreme jela nacionalne kuhinje, prvo mesto osvojio je restoran „Čpija Jon“.

237

   Pobednica u kategoriji pripreme vurde i ponosita sveukupna pobednica „Vurdijade 2016“ je Snežana Savić.

   Sve je funkcionisalo besprekorno, da čak ni jaka i dosadna jesenja kiša, nije poremetila program „Vurdijade“. Štandovi suvenira i starog zanatstva bili su blagovremeno pokriveni.

238

239

   Jedna od bitnih stavki u organizaciji dve velike manifestacije u Babušnici – uspona na Ruj i „Vurdijade“ je raznovrsnost. Svake godine se u njihovom programu uvodi poneka novina, nešto originalno. Velika pažnja poklanja se i pratećim kulturnim dešavanjima.

240

   Ove godine, u okviru „Vurdijade“, priređen je spektalularan koncert trubača Dejana Petrovića i njegovog „Big Benda“. Jedan od najboljih srpskih trubača, koji se proslavio širom sveta, razgalio je srca Lužničana i gostiju, na prepunom gradskom trgu, izuzetno nadahnutim dvosatnim nastupom.

   O „slatkim mukama“ i još jednoj razvojnoj prilici koju otvara „Vurdijada“ govori mr Milan Stamenković:

   – Očigledno je da postojeći raspoloživi prostor u sali hotela „Crni vrh“ više nije dovoljan da primi sve izlagače, takmičare i posetioce „Vurdijade“. I ovo je pokazatelj našeg sveukupnog napretka. Opština Babušnica na dobrom je putu da obezbedi sredstva iz republičkog budžeta, za izgradnju sportske hale, koja će postati i mesto održavanja budućih „Vurdijada“.

241

242

243

   Dve velike manifestacije koje se održavaju u opštini Babušnica, jedna drugu čine iz godine u godinu sve boljima. Uspon na Ruj neminovno daje zamajac „Vurdijadi“, a sve ovo lepo što se dešava na „Vurdijadi“ utiče i na nove uspehe planinarskog praznika na Ruju. 

244

245

246

M. Dokman

Foto: Saša Aranđelović, Miroslav Dokman

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар