Uprava carina: Zaplenjena tona zamrznute piletine u Vranju

   Carinici su, 19., 22. i 23. novembra u sklopu mera pojačane kontrole prometa mesa, u Vranju sprečili tri pokušaja krijumčarenja i oduzeli gotovo tonu duboko zamrznute piletine poreklom iz SAD i Brazila.

   Prvi slučaj dogodio se za vikend, 19. novembra, kada je mobilni tim Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina koji sprovodi ”dubinsku kontrolu” na području Niša i okoline otkrio krijumčareni tovar mesa u gepeku jedne Opel Astre vranjanskih registarskih oznaka.

   Automobilom je upravljao 49-godišnji srpski državljanin iz Vranja koji je na pitanje carinika rekao da je meso preuzeo od sebi nepoznate osobe albanske nacionalnosti u okolini Bujanovca koja je meso dovezla sa APKiM, a da mu je namera bila da ga dalje preproda. Kuriozitet je da je ista osoba, samo tri dana kasnije, 22. novembra, ponovo uhvaćena u pokušaju da prenese novu količinu mesa, a potom i treći put – 23. novembra.

387

   Prvi put je pokušaj krijumčarenja otkriven u samom Vranju, dok je drugi put ista Opel Astra zaustavljena na ulazu u grad. Treći put je ista osoba promenila automobil, pa je prekršaj otkriven u ”VW Bora”. Sada prekršilac nije hteo da stane na ulasku u grad, pa je mobilna ekipa carinika zatražila asistenciju policije koja je uspela da ga zaustavi tek kada je ušao u Vranje. U sva tri navrata mobilni tim carinske službe je u prtljažniku, kao i na mestu zadnjeg sedišta koje je bilo izvađeno, zatekao kutije duboko zamrznutih bataka iz SAD i belog mesa iz Brazila. Na kutijama se vidi da je meso poreklom iz SAD i Brazila, a da je godina proizvodnje 2016., mada se pomenute etikete ne mogu smatrati merodavnim, pošto ih krijumčari neretko falsifikuju.

   Kada je pokušao prvi put da prokrijumčari piletinu, ovaj Vranjanac je u automobilu prevozio  285 kg bataka i 44 kg belog mesa, drugi put u vozilo stavio tovar od 300 kg bataka i 12 kg belog mesa, dok su carinici 23. novembra u njegovom automobilu zatekli 285 kg bataka i 12 kg belog mesa. Iako je roba očigledno stranog porekla, na pitanje da li za nju poseduje bilo kakvu dokumentaciju, svaki put je odgovorio odrično i sva tri puta su carinici otkriveno meso predali dežurnom veterinarskom inspektoru u dalju nadležnost, kao što inače rade.

   S obzirom da je ista osoba tri puta uhvaćena u istoj vrsti prekršaja, ovoga puta će uslediti i oštrije sankcije. Naime, zahvaljujući saradnji sa policijom iz Vranja prekršiocu je određeno zadržavanje od 48 sati, a potom se očekuje da će biti podneta i krivična prijava.

   Uprava carina Republike Srbije će kao i do sada nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da se spreči bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbednosti i zdravlja građana, te će svako meso koje ne ispunjava zakonom propisane uslove, a bude otkriveno tokom pojačanih kontrola, biti oduzeto i predato u nadležnost inspektorima Uprave za veterinu na dalje postupanje.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар