Održana konferencija “Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu” – Novinarstvo bez zaštite

   Novinarima u regionu raste obim posla, a umanjuju se plate i prava, jedan je od zaključaka završenog dvodnevnog regionalnog medijskog skupa “Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu”. Novinari u regionu rade za plate ispod prosečnih, strepe od otkaza, rade na crno, nisu dovoljno sindikalno organizovani, ukazali su učesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Kosova, kao i predstavnika Evropske federacije novinara. Na skupu u Beogradu ocenjeno je i da je regionalna povezanost ključ za rešenje ovih problema, jer zemlje uglavnom dele slične teškoće u oblasti funkcionisanja medija i medijskih sloboda.

   Ukazano je i na pritiske sa kojima se mediji suočavaju u svom radu, a koji stižu iz sfere politike, kao i od oglašivača koji finansiraju rad medija. Istaknuta je i potreba za efikasnijim radom nadležnih institucija, koje treba i da procesuiraju i kazne sve učestalije napade na novinare. Predstavljena je i platforma safejournalist.net koja objedinjuje podatke o napadima na predstavnike medija iz celog regiona

   Zaključeno je i da je potrebno ojačati kapacitete medijskih udruženja, kao i sindikata, pre svega kako bi i sami novinari bili bolje upućeni u svoja prava. Skup je održan u okviru projekta Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje sloboda medija i bezbednost novinara. Projekat je finansirala Evropska komisiji, a konfererenciju u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor i foto: Beta, NUNS

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар