Zajednička akcija planinara iz Babušnice i Surdulice: Na Vlasini obeležen međunarodni dan planina

   Povodom 11. decembra – Međunarodnog dana planina, zajedničku akciju izveli su Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice i Skijaško-planinarski klub “Vlasina” iz Surdulice. Po ranijem dogovoru dva kluba, za odredište je izabrana planina Vardenik kraj Vlasinskog jezera i njen najviši vrh Veliki strešer, visok 1876 m, koji je i najviši vrh opštine Surdulica. Akcija je izvedena u subotu i nedelju, 10. i 11. decembra. Učestvovalo je tridesetak planinara iz ova dva sportska kolektiva.

   Na Veliki Strešer, planinari su se u subotu penjali iz pravca sela Topli Do, najstrmijom i najatraktivnijom stazom koja vodi do ovog vrha. Staza počinje u gornjem toku reke Vrle, a po izlasku iz Toplog Dola, staza ulazi u gustu, stoletnu šumu. Upravo je deo kroz šumu izuzetno strm, ali zahvaljujući dugogodišnjem radu članova Skijaško-planinarskog kluba “Vlasina” iz Surdulice, staza je izuzetno dobro obeležena i obezbeđena. Po izlasku iz šume, izlazi se na ogroman plato, sa koga se sa jedne strane vidi dominanti, kupoliki vrh Veliki Strešer, a sa druge strane, kao na dlanu, Vlasinsko jezero i ostale planine koje ga okružuju.

   Završni uspon takođe je prilično strm i oštar, ali i izuzetno lep, kada se planinari direktno penju obodom strešerske kupe na “krov Surdulice”.

   Vremenske prilike za uspon bile su gotovo idealne. Sunčano, ne previše hladno vreme, mestimično snega na stazi kod naših planinara još više su podigli praznično raspoloženje. Svima je poznato da su zime na planinama oko Vlasinskog jezera izuzetno surove, i zato je ovakav dan valjalo iskoristiti za pobuđivanje najdivnijih osećanja. 

   Priroda je toga dana stvorila fantastične slike: sunce se pomalja iznad belog oblaka, a taj oblak iznad samog Velikog Strešera pravi oblik neke mnogo više planine, koja izgleda kao glavni cilj uspona, a ima i simbolički značaj da i kada se dostigne neki vrh, stvori se nova inspiracija i postavljaju se novi, viši i dalji ciljevi.

   Svi učesnici dobro su podneli uspon, akcija je protekla bez ijednog problema, uživanje u prirodi bilo je potpuno. Pogled na predivnu okolinu bio je izuzetan. Videle su se skoro sve planine na jugu Srbije, zatim Vitoša, Rila i Pirin u Bugarskoj, i Šar planina u Makedoniji.

   U subotu uveče, planinari su organizovali druženje i proslavu. U nedelju, po još jednom idiličnom zimskom danu, izvedena je lagana šetnja kraj Vlasinskog jezera.

   Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice i Skijaško-planinarski klub “Vlasina” iz Surdulice ostvaruju velike uspehe počev od 2010. godine. Oba kluba domaćini su velikih međunarodnih planinarskih manifestacija: klub iz Babušnice organizuje sada već legendarni međunarodni uspon na Ruj, a klub iz Surdulice međunarodni vlasinski uspon. I jedna i druga manifestacija su među najmasovnijim i najsadržajnijim na čitavom Balkanskom poluostrvu. Uspešan rad oba kluba prepoznao je i Planinarski savez Srbije, koji je ove manifestacije uvrstio u svoj program: uspon na Ruj je Republička akcija, a Vlasinski uspon Tradicionalna akcija Planinarskog saveza Srbije.

   Klubovi se mogu pohvaliti i izuzetnim stručnim potencijalom, jer su pre pola godine Marina Stanković iz Skijaško-planinarskog kluba “Vlasina” i Vladica Janačković iz Planinarskog kluba “Ruj 1706” stekli licencu planinarskog vodiča Planinarskog saveza Srbije.

   Za učešće na ovoj akciji, opština Babušnica podržala je članove Planinarskog kluba “Ruj 1706” i obezbedila besplatan prevoz svojim planinarima, čime ih je nagradila za veliku posvećenost koja je dovela do velikog  uspeha međunarodnog uspona na Ruj, a istovremeno motivisala ove izuzetne sportiste za nove poduhvate.

   Međunarodni dan planina obeležava se po odluci Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija svakog 11. decembra, počev od 2002. godine. Praznik je ustanovljen zbog brojnih kontradiktornosti koje razvoj čovečanstva donosi. Sa jedne strane, razvitak nauke i tehnologije se stavlja u funkciju razvoja privrede, a sa druge strane, sve su izraženiji negativni uticaji na životnu sredinu i prirodu. Planina zato postaje utočište savremenog čoveka, koja mu vraća snagu i oplemenjuje dušu i telo. Planine osvežavaju planetu, ruže vetrova sa planinskih masiva prečišćavaju atmosferu i na planinama izvire najviše slatke vode na našoj planeti.

   Međunarodni dan planina obeležava se na svim kontinentima, i tada planinari i ekolozi, prigodnim akcijama, šalju poruke i upozoravaju na potrebu ujednačenog i održivog razvoja.

M. Dokman

Foto: Vladica Savić, Vladica Janačković i Saša Aranđelović

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар