Medijske slobode u Srbiji – “Ipak, nije učinjen nikakav napredak”

   U utorak, 27. decembra Nezavisno udruženje novinara Srbije organizuje diskusiju Medijske slobode u Srbiji: „Ipak, nije učinjen nikakav napredak“ povodom nalaza izveštaja „Hronika napada i pritisaka na novinare u 2016. godini“ i „Vodiča za pokretanje upravnih sporova”. Prva publikacija ima za cilj obaveštavanje javnosti o različitim vrstama pritisaka na novinare i medije, dok druga upoznaje medije sa zakonskim mehanizmom zaštite njihovih prava u procesu konkursnog sufinansiranja.

   * Tokom razgovora sa medijskim i pravnim stručnjacima dotaćićemo se činjenica koje su obeležile stepen slobode medija i bezbednosti novinara tokom 2016. godine: 

   * Zabeležen je novi trend: broj fizičkih i verbalnih napada i napada na imovinu je smanjen (36 u odnosu na 39 u 2015.) dok je broj pritisaka porastao (33 u odnosu na 18 u 2015.)

   * Javno omalovažavanje i vređanje novinara u čemu, neretko, učestvuju i najviši funkcioneri izvršne vlasti,  ali i mediji koji ne skrivaju bliskost s vlastima je učestalije u odnosu na 2015.

   * 753 nerešenih parničnih predmeta u vezi sa objavljenim informacijama u medijima i dalje ne uliva poverenje u efikasnost sudstva, a sudska praksa u medijskim slučajevima je i dalje neujednačena

   * Broj kršenja Etičkog kodeksa novinara je u 2016. godini za 1.000 premašio broj iz prethodne

   * Proces sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju nastavljen je sa istim teškoćama, nepravilnostima i problemima kao i prethodne godine, ali sada sve veći broj medija pravdu traži na sudu pokretanjem upravnih sporova

   O ovim i drugim problemima sa kojima se svaki dan suočavaju medijski profesionalci, kao i posledicama koje imaju na društvo razgovaraćemo sa uvodničarima i predstavnicima esnafa i državnih institucija koji nam se pridruže.

KO: Miroslav Janković, Medijsko odeljene misije OEBS – a u Srbiji

Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a

Marija Vukasović, pravna služba NUNS-a

Tamara Skrozza, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu

Srđan Gligo, advokat u kacelariji Vuković & Partners i autor “Vodiča za pokretanje upravnih sporova”

 

ŠTA: Okrugli sto Medijske slobode u Srbiji: „Ipak, nije učinjen nikakav napredak“

 

KADA: Utorak, 27. decembar 2016, 11:00 časova
GDE: Medija centar, Terazije 3, velika sala na II spratu

 

KONTAKT: Tamara Filipović Stevanović, projekt menadžer, tel: 066/8822 007,  email: [email protected]

 

Izvor: NUNS

Foto: Petar Videnov

NUNS, Medijska sloboda, Srbija, Diskusija

 

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар