Od 9. januara jeftinije 14 usluga u Katastru

   Nakon 9. januara pojeftiniće 14 usluga Republičkog geodetskog zavoda, a biće uvedene i dve nove usluge, kojima će se izjednačiti prava supružnika, koji imaju zajednički kredit za napokretnosti.

   Kako se navodi u saopštenju RGZ, jeftinije će biti takse za promenu imaoca prava na nepokretnosti; upis posebnog dela objekta sa upisom imaoca prava; provođenje promene na zemljištu nastalo deobom ili spajanjem parcela.

   Najviše je snižena taksa za upis zabeležbe postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju i ona će nakon 9. januara biti 3.000 dinara, što je čak 55,3 odsto jeftinije nego sada.

   Dve nove usluge su upis objekta ili posebnog dela objekta, sa upisom zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika; i promena imaoca prava na nepokretnosti, odnosno upis zajedničke svojine ili susvojine u korist bračnih, odnosno vanbračnih supružnika.

   Od 9. januara, međutim, supružnici koji zajedno kupuju nepokretnost i čija se oba imena nalaze u kupoprodajnom ugovoru svoja prava na nepokretnost moći će da upišu po najnižoj taksi koja iznosi 300 dinara. Ovakvu novinu Republički geodetski zavod je uveo uz podršku Svetske banke sa ciljem da se doprinese rodnoj ravnopravnosti i poveća broj žena upisanih u katastar.

Izvor: b92, Ekonomski online

Foto: pixabay.com

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар