NUNS i NDNV: Ne sme se dozvoliti diskriminacija medija prilikom konkursnog sufinansiranja

   Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da javno saopšti na osnovu izmene kog pravnog akta televizije više neće imati “ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje”.

   NUNS i NDNV smatraju da ovo rešenje nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji predviđa da se sredstva po konkursu dodeljuju “na osnovu principa o zaštiti konkurencije, bez diskriminacije” i traže od Ministarstva da nas razuveri ukoliko nismo u pravu.

   Posebno je opasno ako se ovaj izuzetak iskoristi da bi se većina novca dodelila onim medijskim kućama bliskim vlastima u kontekstu predizborne kampanje.

   NUNS i NDNV smatraju da, u skladu sa zakonom, osim ove moguće diskriminacije, tokom celokupnog procesa ne smeju da postoje ni druge vrste diskriminacije, poput favorizovanja pojedinih medija.

   Potrebno je obezbediti mehanizme koji će omogućiti da celokupan proces konkursnog sufinansiranja bude u potpunosti transparentan, da se novac građana dodeljuje za najkvalitetnije predloge projekata, da odluku o tome autonomno donose komisije sastavljene od istinski stručnih osoba koje nisu u sukobu interesa i koje će se voditi javnim interesom kao glavnim reperom.

   NUNS i NDNV smatraju da, u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, jedan od ključnih kriterijuma za dodelu sredstava treba da bude poštovanje profesionalnih i etičkih standarda profesije.

   Oni mediji koji drastično i kontinuirano krše etičke i profesionalne standarde, i služe kao propagandno političko sredstvo, nemaju šta da traže na konkursima za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja.

   Nezavisno udruženje novinara Srbije

   Nezavisno društvo novinara Vojvodine

   Beograd-Novi Sad, 6. februar 2017.

Izvor: ndnv.org

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар