Stota godina džeza – džez festival Akademije 28 u Beogradu

   Festival “Rođendan džeza” Akademije 28, jedinstvena kulturna manifestacija u svetu, ove godine obeležava najveći jubilej od postojanja ovog muzičkog pravca: stogodišnjicu od izdavanja prve gramofonske ploče sa zvukom džeza.

   Festival se jedanaestu godinu zaredom održava u saradnji sa Beogradskim Diksilend Orkestrom, u Akademiji 28, u Nemanjinoj 28, koja je i ove godine pripremila bogat muzički ali i prateći program.

   Stoti “Rođendan džeza” će biti svečano otvoren u petak  24. februara, u 19:00 časova, izložbom autentičnih džez fotografija srpskih džez festivala, pod nazivom “Srbija na džezu”. U okviru muzičkog programa festivala koji će otvoriti eminentni srpski džez klavirista, Miloš Miša Krstić, istog dana od 22:30h, u Klubu Akademije 28 nastupiće Jovan Maljoković Balkan Salsa Bend sa ekskluzivnim gostom iz Rusije, džez saksofonistom Olegom Kireyevim. Subota 25. februar,  rezervisana je za koncert jednog od najinventivnijih i najperspektivnijih autorskih sastava sa ovih prostora, bend Fish in Oil, koji će nastupiti od 22:30h.

   Centralna proslava ovogodišnjeg jubileja održaće se u pozorišnoj sali Akademije 28, u nedelju 26. februara u 20:00h, upravo na dan kad je izdata prva džez ploča pre punih 100 godina. Biće to pravi muzičko–scenski spektakl u izvođenju Beogradskog Diksilend Orkestra, jedine institucije tradicionalnog džeza na Balkanu, uz koje će nastupiti dvanaestočlani plesni ansambl, „The Dixie Dance Show“, gudački kvartet „Take 4“ i neki od eminentnih džez umetnika prestonice.

   Svečanosti će prisustvovati visoke zvanice iz domena kulture, umetnosti i diplomatskog kora. Festival će zatvoriti beogradski sastav Hot Club of Belgrade, velikim klupskim koncertom u nedelju 26. februara od 22:00h.

Izvor: akademija28.com

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар