Velika čast i izazov za Planinarski klub „Železničar“ iz Niša: 21. Zimski uspon na Trem

   Tradicija duga više od dve decenije nastaviće se u subotu 25. februara. Planinarski klub „Železničar” iz Niša ugostiće planinare iz Srbije i okolnih zemalja u pohodu na vrh Trem (1810 m), najvišu tačku Suve planine.

   Zimski uspon na Trem jedna je od najvećih planinarskih manifestacija na Balkanskom poluostrvu, uz međunarodni uspon na Ruj i dan bugarskih planinara na Vitoši. U zimskim uslovima, svakako, ova akcija Planinarskog kluba „Železničar“ iz Niša prednjači po svemu: izazovima organizovanja koji se uvek pretvore u veliki uspeh, po odazivu planinara, ali i po težini same staze. Suva planina je jedna od samo tri planine alpskog tipa u Srbiji. Preostale dve su Veliki krš kod Bora i Greben planina kod Poganova.

   Sama činjenica da će se po dvadeset prvi uzastopni put planinari okupiti na Suvoj planini ovaj događaj svrstava u one kojima se piše istorija sporta grada Niša i znatno šireg područja. Sve je počelo februara meseca 1997. godine kada se grupa mladih planinara iz Niša, članova Planinarskog kluba „Želeničar“, odvažila da krene na vrh Trem u zimskim, surovim uslovima. Vremenom, ova akcija počela je da privlači pažnju celokupne planinarske javnosti Srbije, Bugarske, Makedonije i zemalja na području bivše Jugoslavije. Učesnici su počeli masovno da se odazivaju na poziv Planinarskog kluba „Železničar“, što je bio motiv domaćinima da stručno i profesionalno pripremaju ovu akciju, uređuju staze, uigravaju vodički tim, organizuju i čitav niz pratećih dešavanja.

   Planinarski savez Srbije, ovoj akciji iz godine u godinu dodeljuje najviši mogući status, a to je Republička akcija. Po svemu do sada viđenom, Planinarski klub „Železničar“ iz Niša opravdao je poverenje nacionalnog saveza. Nije jednostavno trajati i održati dve decenije u oblasti amaterskog sporta. Planinarski klub „Železničar“ ne samo da je uspeo da ispuni minimum zahteva organizacije zimskog uspona na Trem, već iz godine u godinu ostvaruje napredak i poboljšanja.

   Pamte se godine kada je na zimskom usponu na Trem učestvovalo i preko hiljadu planinara. Pojedini usponi održavani su u pravim polarnim uslovima, a neki u prolećnim. Uspon na Trem vršen je, u pravilnim vremenskim razmacima, što iz pravca sela Gornja Studena i Bojaninih voda, što iz pravca Zaplanja i sela Donji Dušnik.

   Zimski uspon na Trem je izuzetno zahtevna planinarska akcija i zaista nije za planinare početnike, već za one najsnažnije, najiskusnije i najbolje opremljene. Na ovogodišnjoj akciji, Planinarski klub „Železničar“ iz Niša, predvideo je polazak tri grupe planinara ka Tremu. U subotu, 25. februara, iz sela Gornja Studena, prva grupa kreće u 7:00 časova, druga u 8:00 časova. Sa Bojaninih voda, pak, grupa planinara polazi u 8:00 časova.

   Iz sela Gornja Studena, do vrha Trem potrebno je preći 12 km puta i staze u jednom pravcu, sa visinskom razlikom od čak 1300 m, što je za uslove srpskih planina zaista mnogo. Prvih par kilometara služi za zagrevanje, do izletišta Bojanine vode, do koga se ide uglavnom asfaltnim putem, a planinarska staza počinje upravo kod planinarskog doma na Bojaninim vodama. Narednih pola sata, ravnomeran uspon vodi planinare do „Ljubine česme“, na 1030 m nadmorske visine, gde se odvaja strma staza do prevoja Devojački grob na 1318 m nadmorske visine. Ovaj deo je poprilično opasan, sa jedne strane zbog velike visinske razlike i kontranagiba, a sa druge strane, zato što se na ovom mestu sneg, zbog guste šume i hladovine, zadržava najduže, a kada puno planinara prođe ovom uskom stazom, neminovno dolazi do stvaranja leda i planinari se potom kreću uz pojačan rizik. Od prevoja Devojački grob, koji deli vrhove Trem i Sokolov kamen (1523 m), potrebno je još najmanje sat i po do vrha Trem.

   Na ovom delu veliku opasnost čine snežne strehe, koje se formiraju iznad odseka i litica dubokih i do nekoliko stotina metara, i svaki prilazak njima može imati tragičan ishod. Zato su planinari iz niškog „Železničara“ postavili velike drvene stubove, na dovoljnoj razdaljini od litica, koji su jasan pokazatelj svim učesnicima do kog mesta se nalazi bezbedan deo staze. Zanimljivo je da pre samog Trema, planinari najpre vide ispred sebe, a potom moraju i da ih pređu, nekoliko uzvišenja koji se prvobitno učine kao sam Trem, koji, eto, nekoliko puta izmiče. Zbog pomenutih litica, na ovoj akciji ne postoji mogućnost kretanja kružnom stazom, te se učesnici istom stazom vraćaju nazad, u selo Gornja Studena. 

   Predsednik Planinarskog kluba „Železničar“ iz Niša, Rade Nikčević, na čelu je i organizacionog odbora ove akcije. Planinari iz ovog kluba, i uopšte sa šireg područja juga Srbije, za Radeta Nikčevića imaju samo reči hvale. Ovaj vredan, uspešan i sposoban čovek uspeo je za svog mandata da uvede sistem u funkcionisanje kluba. Sve deluje besprekorno, znatno ranije pripremljeno, iako aktivnosti oko organizovanja rada najvećeg planinarskog kolektiva na jugu Srbije nisu uopšte lake. Sami pripremni sastanci oko organizovanja zimskog uspona na Trem traju vrlo kratko, jer zaduženja koja dobijaju članovi kluba su veoma jasna i konkretna.

   Po rečima Radeta Nikčevića, Planinarski klub „Železničar“ iz Niša je u javnosti najpoznatiji upravo po održavanju zimskog uspona na Trem. U poslednje vreme klub je ostvario i velike uspehe u školovanju vodiča i obeležavača staza po programu Planinarskog saveza Srbije. Dvojica članova kluba, Dragan Kostadinović i Miroslav Dokman, uspeli su 2015. i 2016.godine da se popnu na Zapadni Elbrus (5642 m), najviši vrh Evrope, te im je Sportski savez Srbije dodelio kategoriju „vrhunski sportista Srbije – nacionalni rang“.

   Rade Nikčević uigrao je svoje članove koji će biti angažovani u samom štabu akcije i one članove koji će biti vodiči na stazi. Prioritet je – bezbednost učesnika. Akcija koja protekne bezbedno, gde se ne dogodi bilo kakav incident, najuspešnija je akcija. Ovaj priroritet određuje se i za velike međunarodne akcije koje se održavaju tokom proleća i leta, a do izražaja, kao potreba, naročito dolazi na akciji kakav je zimski uspon na Trem.

   Zato će sa planinarima i vodičima 25. februara biti i pripadnici Gorske službe spasavanja, u punom sastavu, sa terenskim vozilom i opremom za spasavanje i intervencije. Verujemo da njihova uloga neće izaći iz okvira preventive i kontrole, što će dosta zavisiti i poštovanja pravila akcije od strane učesnika, i poštovanja svih uputstava koje će vodiči i spasioci izdavati tokom same akcije, u zavisnosti od konkretnih okolnosti na stazi.

   Preliminarno interesovanje za akciju veliko je. Planinari zovu, raspituju se o svim pojedinostima. Mnogi od njih, iz udaljenijih krajeva, biće gosti Planinarskog kluba „Železničar“ i grada Niša nekoliko dana. Među prvima, javio se naš veliki prijatelj iz Sofije, čuveni Cvetan Cekov i najavio dolazak velike grupe planinara iz bugarske prestonice.

   Zaista, zimski uspon na Trem jeste praznik sporta i prijateljstva. Posle velikog napora kojim su učesnici izloženi, mnogima od njih naraste samopouzdanje i shvate da se mogu penjati i na više i teže vrhove, nego što je Trem. Zato mnogi uspešni planinari i alpinisti, i kada osvajaju najviše vrhove sveta, sa nostalgijom se prisete svog prvog velikog izazova, kakav jeste zimski uspon na Trem.

   Portret: Rade Nikčević, predsednik PK „Železničar“ – autor Nenad Aleksandrov

Miroslav Dokman

Foto: Planinarski klub „Železničar“

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар