Dimitrovgrad – Dragovištica: Projekat „Investiranje u omladinski kapital kroz modernizaciju kulturnih centara u pograničnom regionu“ – konferencija za novinare

   Predstavnici Projektnog tima i gosti iz Bugarske, danas su u studiju Radio- televizije „Caribrod“ održali konferenciju za novinare, gde su upoznali zainteresovane sa osnovnim informacijama vezanim za projekat „Investiranje u omladinski kapital kroz modernizaciju kulturnih centara u pograničnom regionu“. Ovaj projekat zajednički realizuju Centar za kulturu iz Dimitrovgrada i Čitalište „Georgi Sava Rakovski – 1928“ iz sela Dragovištica pored Kostinbroda u Republici Bugarskoj. Projekat je odobren u okviru prvog poziva Interreg IPA CBC Programa, koji finansira Evropska komisija i odnosi se na prekogranične projekte između organizacija iz Srbije i Bugarske.

   Osnovne informacije o IPA programu predstavio je Nikolajča Manov, direktor Centra za kulturu i član tima za realizaciju projekta. Saša Kostov, menadžer projekta, objasnio je ciljeve projekta, koji će adaptacijom i modernizacijom kulturnih centara u Dimitrovgradu i Dragovištici doprineti boljim uslovima za mlade, koji se bave kulturom i za stanovnike – posetioce kulturnih događaja, a u planu je i organizacija festivala folklora. Projekat će trajati 2 godine.

   Vrednost projekta je 421.381,52 evra, a Centar za kulturu Dimitrovgrad će, iako je vodeći partner u projektu, dobiti manje sredstava od partnera iz Bugarske. Centar za kulturu Dimitrovgrad će renovirati krov zgrade i kupiti opremu za ozvučenje i osvetljenje, dok će partneri iz Bugarske pored renoviranja krova, adaptirati sve prostorije u njihovom čitalištu, urediti fasadu, stolariju i prostor oko zgrade, izgradnjom parkinga, zelenih površina i osvetljenja. Centar za kulturu će sredstva za uređivanje sale i drugih prostorija obezbediti iz drugih izvora, naglasio je Saša Kostov.

   Na pitanje novinara, koliko novca je dobio Centar za kulturu, a koliko partner iz Bugarske, nismo dobili tačan odgovor, jer Saša Kostov nije znao tačne cifre, a Nikolajča Manov je rekao da Centar dobija oko 178.000 evra, dok partner iz Bugarske ima oko 230.000 evra.

   Konferenciji za novinare su prisustvovali i Sunčica Pavlović, finansijski rukovodilac projekta, a partnera iz Bugarske predstavljali su: Albena Videnova, kmet sela Dragovištica, Blaga Dimitrova, član projektnog tima i Aleksandar Nenov, član Upravnog odbora čitališta u Dragovištici.

T. Aleksov

Foto: Toni Aleksov

Написал/ла

Тони Алексов е роден през 1974 година в Димитровград. Със журналистика започва да се занимава в Радио-телевизия Цариброд като ученик в гимназията, а след това двукратно е професионално ангажиран (1995-1997 и 2000-2004 г.) Накратко изпълнява длъжността на заместник-редактор. Освен като журналист, работи и като оператор и монтажьор. Покрай ангажимента в РТ Цариброд, Алексов е сътрудник на БК телевизия през 2003 г., а сътрудничи и с Радио Пирот, Плус Радио и Радио Belle amie. Обучава се в няколко семинари организирани от ANEM (разследваща журналистика, цифров монтаж, журналистика в радиото и архивиране и обработка на данни). Участник е в многобройни телевизионни игри в националните телевизии („Узми или остави“, „Милионер“, „Да ли сте паметнији од ђака петака“, „Високи напон“, „Потера“). Алексов е бивш баскетболист и в момента е треньор на детските отбори в Баскетболния клуб Димитровград. Работи в Културен център Димитровград като документарист. Автор е на няколко проекта, които там се реализират.

Без коментар

Оставете коментар