Godina ima 365 ili 366 dana, skoro devet hiljada sati, mnogo, zaista mnogo minuta i sekundi i za to vreme ne morate uraditi ništa. Tako ćete sigurno protraćiti vreme, ali nećete napraviti grešku, jer ko ne radi taj ni ne greši. Portal Far se pre godinu dana, ipak, odlučio da greši, odnosno da krene da radi. Danas je na njegovom saldu, pored 365 dana, skoro devet hiljada izminulih sati i ko zna koliko minuta i sekundi i sigurno mnogo grešaka.

   Greška je što je startovao u ne baš pogodno vreme, kada smo potonuli u tabloidnu stvarnost, deformaciju, pa i sakrivanje informacija, kada se novinarstvo koristi za kreirenje nepostojećih istina u paranoramalnom svetu obećanja političara i stranaka. Ipak, misija svesnog ili nesvesnog zaglupljivanja i dezinformisanja naroda na sreću nije put kojim je krenuo Far.

   Grešaka je i što je morao da pristane na nelojalnu utakmicu sa favorizovanim medijima kojima ni Set medijskih zakona nije oduzeo moć i prekunuo vezu sa onima koji ih favorizuju. Naprotiv, napravio ih je tržižno utemeljenim mezimcima.

   Bilo je tu naravno i subjektivnih grešaka. Od slovnih, pravopisnih, pa do malih novinarskih nezgrapnosti, ali nikad onih koji zadiru u koncepciju koju sledi Far, a to je da se brzo, tačno i što bliže idealu istine saopšti informaciju, ili drugačije kazano – nikada zbog senzacije dezinformacija!

   Far, odnosno ljudi u njemu imali su hrabrosti i volje da krenu i pokrenu nešto u vreme koje nije naklonjeno objektivnosti nego atraktivnosti. Ovog poslednjeg su se čuvali poštujući ono prvo. Na kratak rok i to je greška. Na duži to je koncepcija i odlika kojom se polako stiču poklonici koji će kritično poimati, pa samim tim i menjati stvarnost.

   Svesni da su u vremenu koje ni prema sebi nije objektivno, u Faru nisu pokušali da mu se prilagode nego da mu se suprotstave.

   Zbog toga u Faru toliko puno kulture, novih autora, prilaza koji se oslanja na aksiom novinarstva; ko, gde, kako, kada i zašto i pokušaj da se podjednako odmakne i od onih koji su na vlasti i od onih koji to nisu.

   Far je takođe pored jasnoće u informisanju pokušao da bude jasan i pregledan i u prezentovanju, odnosno u navigaciji ili kretanju po sajtu. Grafički donekle „spartanski“, ali jako originalno rešen polako postaje prepoznatljiv i u vizuelnom smislu.

   No, Far je tim ljudi. Tim, koji radi i tim koji ponekad i pogreši, ali koji je najvećim delom uspeo da ostvari ono što sam im prošle godine na današnji dan  poželeo. Da što pre postanu svetionik i okrilje poštenog novinarstva u kome će jedini limiti biti kvalitet i istinitost.

   Far je napunio godinu dana. Srećan mu rođendan, koji je ujedno i lep dan za izazov da se još bolje radi!

Slobodan Aleksić Ćosa

Foto: Slaviša Milanov

 

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар