Delegacija EU, EU Info Centar i Udruženje GLAS iz Bosilegrada otvorili su  izložbu „Bosilegrad nekad  i sad – Međunarodni dečiji Uskršnji festival”, koja se prvi put premijerno prikazuje van tog grada na jugu Srbije.

   Izložba postavljena u EU info centru građane će upoznati sa prošlošću i sadašnjošću Bosilegrada, duhovnošću, tradicijom i običajima, ali i sa dešavanjima tokom Međunarodnog dečjeg festivala koji se već 23 godine u tom gradu organizuje na Uksrs.\

   Festival traje 7 dana, a u programu Festivala učestvuje oko 700 dece iz Bosilegrada, okolnih mesta, regiona i drugih gradova Srbije, kao i Makedonije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine, Grčke i od izuzetne je važnosti za Bosilegrad i širi region, gde žive pretežno pripadnici bugarske nacionalne manjine.

   Evropske Asocijacije Festivala (EFA) je 2015. ovaj Festival svrstala u  dvadeset najznačajnijih festivala Srbije  i da je dobio znak kvaliteta – EFFE Label za 2015. i 2016. godinu.

   Izložbu u EU info centru su otvorili Marina Rakić, Savetnica za informisanje EU info centra, predsednik Udruženja GLAS Aleksandar Dimitrov koji je glavni organizator festivala, kao i ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov.

   Ambasador Vlajkov ocenio je da je izložba važna za bugarsku nacionalnu manjinu i dodao da trud uložen u njeno organizovanje prenosi poruku koliko je važna multukulturalnost u današnjem vremenu. On je dodao da su sve te vrednosti važne na putu ka EU na kome se Srbija nalazi.

   Glavni organizator Festivala Dimitrov je rekao da je to dobar primer kako se jedna spontana privatna inicijativa može pretvoriti u manifestaciju koja je od značaja za lokalnu zajednicu, ali i koju je i Evropa prepoznala kao značajnu jer je Festival pre dve godine dobio prestižnu etiketu Asocijacije evropskoh festivala.

   Marina Rakić iz EU info centra istakla je da tu oznaku kvaliteta imaju 22 festivala iz Srbije.

   Udruženje GLAS uručilo je plakete Delegaciji EU u Srbiji, ambasadoru Vlajkovu i košarkašu Joviću, u znak zahvalnosti na podršci u organiizoavnju Festivala.

   Na otvaranju izložbe nastupio je Hor slavista, a okupljene je na prigodnom prijemu pozdravio i glavni promoter festivala za 2017. godinu, košarkaš Zvezde Stefan Jović.

Izvor i foto: euinfo.rs

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар