Dani bugarskog i balkanskog filma u Nišu: Sinoć prikazan srpski film “Sporazum” – festival večeras zatvara makedonsko ostvarenje “Velika voda”

   Tradicionalna manifestacja “Dani bugarskog filma” od sinoć je prerasla u manifestaciju Dani balkanskog filma. U Niškom kulturnom centru prikazan je srpski film  „Sporazum“,  u režiji Predraga Radonjića. Uloge tumače Aleksandar Mihailović, Bora Nešić, Vasilije Kokotović, Marjan Todorović , Dejan Cicmilović.

   Ovo je film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji  nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta.  

   Nakon projekcije niškoj publici su se poklonili akteri ovog flima. Treba napomenuti da su projekciji filma prisustvovali generalni konzul Republike Bugarske u Nišu njegova ekselencija prof. dr  Edvin Sugarov, predsednik  zavičajnog udruženja „Caribrod“ dr Alen Aleksov, predsednik udruženja  Makedonaca  “Vardar“ Blage Petruševski i mnogobrojne nišlije.

   Večeras  se manifestacija Dani bugarskog i balkanskog filma završava projekcijom makedonskog filma „Velika voda“ u režiji Ive Trajkova. Glavne ulogu u ovom ostvarenju tumače Sašo Kekanovski, Maja Stankovska I Meto Jovanovski. Scenario za film je nastao na osnovu istoimenog romaka jednog od najistaknutijih posleratnih makedonskih pisaca Živka Čanga, a govori o odrastanju malog Lema u domu za ratnu siročad. Film je bio učesnik festivala u Valensiji.

Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Написал/ла

Живорад Жижа Костич е роден през 1955-та година в Парачин, но още от едногодишна възраст живее в Ниш, където завършва основно и средно икономическо училище, а по-късно и частен факултет (катедра Журналистика) в Института за следване „Екоман” Грачаница – Прищина. Работи в Нишка банка в Ниш и в отдела й в Белград, както и в Народния театър Ниш на длъжност „бизнес секретар“, след което се насочва към медиите и журналистиката. В местните телевизии в Ниш работи като ТВ оператор (Телевизия Стар 5) и завършва школата на BBC в организацията на ANEM. През 80-те години става член на Асоциация на журналистите в Сърбия и започва професионално да се занимава с медии в току-що сформираната Градска телевизия, по-известна като Нишка телевизия. Времето на бомбардировките над тогавашната Съюзна Република Югославия през 1999-та година оставя голяма следа върху кариерата му и е назначен за военен оператор на командата на трета армия. В разгара на НАТО бомбардировките заснема въздушните нападения над гр. Ниш, а много негови автентични записи от този период обиколиха света. През 2009-та година по покана на тогавашния ректор на Нишкия университет с неколцина колеги и университетски професори участва в създаването на първата интернет телевизия на един университет в Сърбия. Поради икономически причини този медиен проект не стартира, но се създава интернет телевизионен портал „Нуит”. Работи в Университета в Ниш като оператор и монтажист и отговаря за връзките с обществеността. Баща му е царибродчанин. С удоволствие приема поканата за сътрудничество с портал „Фар”, за който смята, че е мултимедиен двуезичен информатор със своевременно и обективно отразяване на събитията.

Без коментар

Оставете коментар