Izbori 2017: Sejdinović – Mediji izazivaju podele među građanima i gnev u društvu

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je sinoć da mediji pristrasnim izveštavanjem u predizbornoj kampanji dovode do “usijanja” atmosferu u društvu i do podela među građanima. Sejdinović je za Televiziju N1 podsetio da brojna istraživanja ukazuju na enormnu zastupljenost kandidata vladajuće koalicije u odnosu na zastupljenost ostalih kandidata u elektronskim medijima.

“Disproporcija je toliko velika da je u pitanju regularnost samih izbora, a REM ni ove godine ne radi svoj posao i obesmislio je svoje postojanje”, ocenio je Sejdinović.

Dragan Popović iz beogradskog Centra za praktičnu politiku ocenio je za N1 da posmatrači OEBS-a imaju redukovanu misiju i da ona nije dovoljna u ovakvoj situaciji, kao i da se loša poruka šalje ako nema međunarodnih posmatrača.

“Šalje se poruka da su dozvoljene stvari koje se ne bi radile baš zbog tih stranaca. Bojim se da nas očekuju najgori uslovi”, kazao je Popović.

Zato je važno, smatra on, da se što više građana i organizacija civilng društva uključe u kontrolu izbora.

„Treba da motivišemo građane da veruju u to da je jedan od njihovih poslova ne samo da iskažu nego i da odbrane svoju volju na izborima“, rekao je Popović.

Sejdinović je podsetio da je OEBS prošle godine u svom izveštaju konstatovao veliki problem sa medijskim slobodama i političkim pritiskom na medije i dodao da se isto tvrdi i u Izveštaju o napretku Srbije ka EU za 2016. godinu.

“Od 2012. godine stalno traje izborna kampanja, što se pokazuje u praksi jer svako malo imamo neke izbore. Stvari se dovode do usijanja i krajnosti i izaziva se gnev građana. U konačnici, prisustvujemo ozbiljnoj deobi građana i mogućim društvenim turbulencijama koje to može da izazove “, upozorio je Sejdinović.

Izvor: ndnv.org, Autonomija

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар