Nišvil: “Zlatni Vek” za Ivana Blagojevića

Direktoru Nišville jazz festivala Ivanu Blagojeviću danas je u Generalnom konzulatu Republike Bugarske u Nišu uručeno odlikovanje  „Zlatni Vek“ – najviše priznanje koje Ministarstvo kulture Republike Bugarske dodeljuje stranim državljanima.

Inače Ivan Blagojević je prvi građanin Srbije koji je dobio ovu prestižnu nagradu za doprinos i popularizaciju kulture i umetnosti Bugarske. Ovo je ujedno prvo visoko priznanje koje je Ivan Blagojević dobio za 35 godina rada tokom kojih je organizovao više hiljada koncerata džeza, roka i klasične muzike,  pozorišnih, baletskih i operskih predstava, raznih umetničkih performansa, a bavio se i pozorišnom režijom i objavio knjigu „Hod po džezu“.

Tokom uručenja priznanja, generalni konzul Bugarske u Srbiji Edvin Sugarev rekao je da je njegova zemlja počastvovana svim onim što je Ivan Blagojević učinio za promociju bugarskih umetnika i bugarske kulture, naglasivši da je posebno velika čast učinjena mnogim bugarskim džez muzičarima koji su dobili priliku da postanu deo istorije Nišville džez festivala, kojeg je ugledni britanski list „Guardian“ svrstao na listu deset najboljih džez festivala u Evropi.

– Nagradu je gospodinu Blagojeviću dodelilo Ministarstvo kulture, odnosno ministar Veždi Rašidov na predlog Generalnog konzulata Bugarske zbog konstantnog predstavljanja bugarskih muzičara na Nišvilu – što je, kada se ima u vidu izuzetno visoki rejting Nišville jazz festivala i posetu publike iz velikog broja zemalja – ogroman doprinos u popularazaciji bugarske kulture, ne samo Srbiji već i u svetu., rekao je generalni konzul Edvin Sugarev.

Direktor Nišvila se zahvalio Ministarstvu kulture Bugarske, generalnom konzulu i vicekonzulu na ovom visokom priznanju – pogoto što je reč o prvom priznanju uopšte koje on lično dobija za svoj rad, a reč je upravo o najvišem odlikovanju za kulturu koje dolazi ne iz Srbije nego iz susedne Bugarske. Poseban značaj, rekao je Blagojević ima i to što je on prvi Srbin koji dobija tu nagradu, što nameće i obavezu da se saradnja na polju umetnosti i kulture i nastavi.

–  Moram da još jednom naglasim da Bugarska stvarno ima vrhunske umetnike, pogotovo kada je reč o džezu. I upravo zahvaljujući njima prvo izadnje Nišvilla 1994. godine,  kada je Srbija bila pod sankcijama  –  imalo je internacionalni karakter jer se našem pozivu za učešće odazvala praktično reprezentacija bugarskih džezera od Jildiz Ibrahiomove, Ljubomira Deneva pa do Simeona Štereva, koji je kako sam sada čuo od konzula, bio jedan od prvih dobitnika priznanja „Zlatni vek“.

Izvor i foto: Nišvil

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар