Neobična carinska zaplena: Gatronomski delikates – crni tartuf

Carinici su u saradnji sa policijom 26. marta na graničnom prelazu “Batrovci” zaplenili preko 44 kilograma crnog tartufa. Reč je o podzemnoj gljivi koja važi za izuzetan gastronomski delikates, zbog čega dostiže visoku cenu na zapadnom tržištu. Te gljive su zaštićena vrsta, pa je njihov izvoz strogo kontrolisan, što znači da je za legalan izvoz neophodno posedovati adekvatne dozvole. Oni koji na tome, pak, žele brzo da zarade i zaobiđu propise, neretko ove gljive krijumčarskim vezama otkupljuju i distribuiraju na zapad. 

Ovoga puta carinici su tartufe otkrili u kabini kamiona beogradskih registarskih oznaka, koji je natovaren vinom od svežeg grožđa bio na putu ka Hrvatskoj. Kamion je na izlazu iz zemlje na osnovu analize rizika izdvojen za detaljnu kontrolu, mada je vozač prethodno tvrdio da osim robe koju prevozi u tovarnom delu nema ništa da prijavi.

Carinici su prilikom detaljanog pregleda kamionske kabine, na gornjem krevetu pronašli dve putne torbe i u njima 22 kese u kojima se nalazilo ukupno 44,482 grama crnog tartufa.

S obzirom na prirodu prekršaja, tartufe je odmah preuzela inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je 33-godišnjeg vozača kamiona iz Šida preuzela policija i protiv njega će biti pokrenut i krivični postupak.

Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар