a
 

Dimitrovgradski đaci prvaci postali članovi Narodne biblioteke „Detko Petrov“

Povodom 2. aprila, Svetskog dana knjige za decu, Narodna biblioteka „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu danas je, već tradicionalno, organizovala prijem dimitrovgradskih đaka prvaka. 72 učenika prvog razreda Osnovne škole „Hristo Botev“ i isturenog odeljenja u selu Željuša dobilo je svoje prve članske karte, čime su i zvanično postali članovi Biblioteke.

Prvaci su saznali šta je to članska karta i kako se koristi, naučili kako da u biblioteci potraže knjigu koja im je potrebna, ali i zašto je važno čitati, učiti i maštati. U poseti Biblioteci zajedno sa svojim učiteljicama obišli su i stalnu postavku Zavičajne muzejske zbirke.

„Ideja nam je da ovakvim akcijama privučemo decu da stvore odnos prema knjizi i čitanju, u doba kada je kriza čitanja sve očitija i deca malo vremena provode sa knjigom“, kaže za portal „Far“ bibliotekar Elizabeta Georgiev. Ona ističe i da je je iz godine u godinu sve manje dece koja aktivno čitaju i koja su članovi Biblioteke, iako je fond knjiga za decu kojim Narodna biblioteka „Detko Petrov“ raspolaže zaista dobar i obogaćuje se aktuelnim i interesantnim naslovima. Savremene tehnologije, internet, društvene mreže su, kako kaže, moćni protivnici staroj, dobroj, papirnoj knjizi, ali je zadatak nastavnika i učitelja, bibliotekara i roditelja da deci ukažu na to da je knjiga dobra stvar, i da im pokažu kolika je važnost čitanja i znanja.

Kako saznajemo od Georgieve, Biblioteka je ove godine nabavila osamdesetak zanimljvih knjiga za decu izdavačke kuće „Odiseja“. Pored članskih karata, osnovci su na poklon dobili i po jednu od ovih knjiga, uz želju da im one budu podstrek za stvaranje njhovih ličnih, kućnih biblioteka. U pitanju su knjige autorki Astrid Lindgren, pisca Pipi Duge Čarape, uz koju su odrastali milioni ljudi širom sveta, i Jasminke Petrović, jednog od najčitanijih i najprevođenijih domaćih pisaca za decu.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар