Više hiljada građana na ulicama protestovalo zbog izbornih rezultata

Više hiljada građana protestovalo je duže od tri sata na ulicama Beograda. Kako su neki od njih saopštili radi se o protestu zbog nezadovoljstva rezultatima izbora. Protestna kolona kretala se po Beogradu potpuno neorganizovano, pojedine grupe gađale su policiju flašama i jajima, dok još nije poznato da li ijedna organizacija stoji iza ovog okupljanja građana. Građani su se okupili i u Novom Sadu i Nišu, objavljuje Insajder.

Kretanje povorke bilo je haotično, što je zaprvo ukazivalo na to da protest niko ne vodi. Najpre su od Skupštine krennuli ka Trgu, zatim Svetogorskom do RTS, pa ka Vladi, RIK-u i ponovo ka Skupštini. Situacija je bila na i vici incidenta kada su jaja i flaše poletele prema grupi policajaca ispred Skupštine, ali policija nije reagovala. Kako javlja reporter Insajdera, deo demonstranata je probio ogradu ispred Skupštine na kojoj su slike Srba stradalih 1999. godine na Kosovu.

Saobraćaj u centru grada bio je otežan. Na licu mesta se, pored policijskih snaga, nalaze i pripadnici Žandarmerije.

Posle 21,30 protestanti su se zadržali ispred Skupštine gde su uzvikivali “lopovi” i “gde su naši glasovi”, kao i uvrede na račun novog predsednika Srbije. Jedan demonstranat se popeo na stepenište Skupštine sa transparentom “Sutra u 18h”.

Okupljanje je počelo po svemu sudeći spontano, kada su grupe studenata odgovorile na poziv preko društvenih mreža da u 18 sati dođu na skup ispred Skupštine Srbije pod nazivom “Protest protiv diktature”. Potpisnik poziva je “spontano okupljena grupa građana” koja je zakazala protestni skup “Vojvodina protiv diktature 2017”. I beogradski skup održava se pod sloganom “Protest protiv diktature 2017”.

Najpre se okupilo par stotina uglavnom mladih koji su “AV, AV”, “Ne damo Srbiju” i “Gotov je” i zvižducima dočekuju sve koji izlaze iz Skupštine. Nekoliko jaja je poletelo i ka vratima Vlade Srbije. Broj okupljenih građana sve više se uvećavao kako je vreme proticalo.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja.

Protesti u Nišu i u Novom Sadu

Par stotina Novosađana okupilo se danas popodne na protestu “Vojvodina protiv diktature”, gde su iskazali nezadovoljstvo, kako kažu, najviše zbog činjenice da polovina njihovih sugrađana nije izašla na izbore.

Večeras se nekoliko stotina građana, uglavnom mladih ljudi, okupilo i u Nišu. Za utorak u 20 sati najavljen je novi protest u tom gradu, javljaju lokalne Južne vesti.

Studenti i srednjoškolci u Čačku najavili su preko društvenih mreža da će sutra protestovati u Čačku protiv diktature, prenosi Beta. Proteste su sutra najavili i u Somboru.

Izvor: insajder.net

Foto: Fonet, N1

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар