EU pooštrava kontrolu putnika na granicama

Od petka, 7. aprila, na granicama EU primenjuju se nova šengenska pravila kontrole putnika, zbog zaštite EU od terorizma. Sem građana trećih zemalja, i građani EU biće detaljno proveravani na granici, što će izazvati dodatna čekanja i gužve.

Mađarska je upozorila svoje građane na nove mere, javlja dopisnik RTS-a.

U dosadašnjoj praksi, naime, bilo je dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom proverom putnih dokumenata građana EU.

Ipak, sada će se dokumenta proveravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Službenici granične policije Slovenije će, na primer, detaljno proveravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu.

Ta uredba o sistemskim proverama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Da bi se izbegle eventualne neprijatnosti, svim putnicima se savetuju da provere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u poslednje dve godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni, prenose mediji.

Ovo je potrebno da bi se uverili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

Treba da provere i da li su njihova putna dokumenta (lične karte, pasoši) važeća, kao i da provere informacije o stanju na graničnim prelazima pre polaska na putovanje, zatim da izaberu granične prelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u delovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje.

Putnicima se savetuje da izbegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava se u danima vikenda, te da budu strpljivi i slede uputstva policijskih službenika na graničnim prelazima i unutar zemlje.

Te sistematske provere su uvedene radi sprečavanja bilo kakvih pretnji po unutrašnju sigurnost i javni red država članica Evropske unije.

Podseća se i da je u EU zabranjeno unositi meso, pa ni u sendvičima, i mlečne proizvode, dok su vođe, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар