Protest u Beogradu: Građani, vojska i policija na istoj strani

Policijski i Vojni sindikat Srbije, nezadovoljni materijalnim statusom zaposlenih u sektoru bezbednosti i opštim stanjem u društvu koje, kako su naveli, „nezadrživo tone u nepotizam i sve veću korupciju“, okupili su se u podne ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici na najavljeni protest. Uz zvuke Beogradskog sindikata i pesme „Sistem vas laže“, skupu su se pridružili učesnici „Protesta protiv diktature“, a podrška je stigla i od inicijative „Ne davimo Beograd“, udruženja slobodnih stanara iz Niša, jedinstvene sindikalne organizacija zaposlenih, studenata iz Novog Sada i mnogih drugih organizacija.

Okupljenima se prvo obratio predstavilk sindikata policije Veljko Mijailović porukom ministrima Nebojši Stefanoviću i Zoranu Đorđeviću: „Voljno!“. Upozorio je na moguće incidente koje bi „ubačeni elementi“ mogli da izazovu i zamolio učesnike da ne reaguju na provokacije.

„Prošlo je vreme kada političari mogu da okrenu vojsku i policiju protiv naroda, nećemo da se prodajemo za karton jaja i dve litre ulja“, rekao je Mijailović, poklonio se demonstrantima i studentuma rekavši da su oni budućnost Srbije.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije naglasio je da postoje dve Srbije:  „Jedna u kojoj su “oni” i druga u kojoj smo “mi”. Sindikalce nazivaju izdajicama, a dovode Šredera na dan NATO bombardovanja Srbije, na dan kada su naše zastave na pola koplja“. Izrazio je veliko nezadovoljstvo odlukom vrha da na dan zakazanog protesta vojsku pošalju na akciju „Očistimo Srbiju“ sa, kako zaključuje, evidentnom namerom da ih spreče da se pridruže skupu.

„Obezbedite nam osnovnu egzistenciju, očistićemo je celu golim rukama” – izjavio je Antić.

Podsećajući na naređenje izdato mladom vojniku 5. oktobra da puca na narod, rekao je ” Vojska i policija neće metak ispaliti na svoj narod. Ako vojnici i policija danas dobije to naređenje, neka odbiju“.

U svom govoru zatražio je od Tužilaštva da se pozabavi time ko je odgovoran za višak glasačkih listića na proteklim predsedničkim izborima. Antić je u ime Vojnog sindikata pozvao sve svoje zaposlene da se pridruže protestima građana i studenata u narednim danima, koji, kako je rekao, demonstriraju protiv nepoštovanja Ustava i zakona Srbije.

Nakon obraćanja čelnika vojske i policije, krenulo se u protestnu šetnju ka Palati Srbije preko Brankovog mosta. Pored transparenata koji su se vijorili masom prethodnih dana, mogli su se videti natpisi poput: „Neću srećne ljude i bolji život samo na ekranu“, „Današnji kurs: 1 čast = 1 sendvič“, „Ptice umiru pevajući, a vojni penzioneri čekajući stan“, „Hoćemo utisak nedelje na RTS-u“.

Redari vojske i policije su zbog velikog broja učesnika povorke morali da iz bezbednosnih razloga organizuju prelazak mosta u više grupa.

Demonstranti udruženog protesta sindikata vojske, policije i studenata su oko 14:45 h stigli na plato Palate Srbija na Novom Beogradu. Tu su se organizatori opet obratili učesnicima.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, rekao da je današnja kolona demonstranata bila duža od 2 kilometra i da je broj učesnika premašio 80.000.

„Kao vojni starešina moram da ohrabrim svoje vojnike i da ih naučim kako da se suprotstave. Odnos snaga u napadu i odbrani je tri prema jedan, što znači da onaj koji napada mora da ima tri puta veću snagu od onoga koji se brani. Bitan element je moral. Kada branite svoje, vaš moral je 10 puta jači od morala onoga ko napada.“

On je rekao da su neki učesnici studentskog protesta proteklih dana privođeni i zadržavani u, kako kaže, raznim prostorijama i do 17:00 časova. Pozvao je sve da se, ukoliko upadnu u takvu situaciju, obrate vojnom sindikatu, na čijem je on čelu. Kontakti i informacije sindikata su dostupni na internetu.

„Današnje okupljanje je prošlo bez i najmanjeg incidenta. Nastavite i istrajte, a mi smo uz vas“, završio je svoje obraćanje Antić. 

Ispred sindikata policije Veljko Mijailović rekao je da je RTS preneo da broj demonstranata ne prelazi dve hiljade što je izazvalo glasno negodovanje uz uzvike „Ima nas!“. On je istakao da vlast ne želi da razgovara sa sopstvenim narodom, zahtevajući njihovo izvinjenje. To je izazvalo usklike: „Uhapsite Vučića!“ i „Ostavke, ostavke!“.

Nakon toga, kolona je krenula nazad preko Brankovog mosta i Terazijskog tunela uz energične parole koje su studenti povikivali i prethodnih dana. Protest je tradicionalno završen na stepeništu ispred Skupštine Srbije, zakazujući novo okupljanje sutra u 18:00h.

Demonstranti su, pored svoje glavne pokrenuli i inicijativu podrške dnevnom listu Danas koji, kako se navodi „nikada nije bio miljenik političko-finansijskih centara moći“ . Na društvenim mrežama pojavila se informacija iz redakcije Danas-a da je list pred gašenjem zbog masovog otkazivanja oglasa, sa pozivom čitaocima da kupovinom novina i donacijama pomognu opstanak lista. Učesnici Pokreta protiv diktature su proteklih dana masovno kupovali dnevni list kako bi pružili podršku „slobodnom i necenzurisanom novinarstvu“. 

 Jelena Simov

Foto: Nebojša Nenadić

https://www.instagram.com/beat_fn.8/

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар