“Protest protiv diktature” – usaglašeni zahtevi studenata

Osmi dan zaredom u Srbiji se nastavljaju protesti protiv diktature. Građani se okupljaju u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a studenti iz svih gradova usaglasili su svoje zahteve.

Kako se navodi, “studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danim protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje”.

Zahtevi, koji su pročitani na protestu, podeljeni su u dve kategorije – prva, koja, kako se navodi, podrazumeva “ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem” i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.

Što se tiče konkretnih zahteva iz prve grupe, izdvajaju se zahtevi za fer i slobodnim izborima – traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

“Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova”, navodi se u saopštenju.

Traži se i sloboda medija – smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Među zahtevima su i departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima), decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

U drugoj grupi ekonomskih i socijalnih zahteva traže se zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Učesnici osmog “Protesta protiv diktature” počeli su u 18 sati da se okupljaju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle će krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama. Saobraćaj u tom delu Trga Nikole Pašića zatvoren je, dok učesnici protesta, uglavnom mladi, uz zvuke pištaljki pristižu iz svih pravaca.

Nakon 15-ak minuta formirano je čelo kolone s transparentom “Dole diktatura”.

Učesnici protesta doneli su i transparente na kojima piše “Hej, koja je izlaznost na Centralnom groblju”, “Ne pada mi na pamet da budem predsednik”, “Protiv terora vlasti” i “U novom broju Zabavnika – pomozi Vučku da stavi listiće u kutiju bez savijanja”.

Po ceni od 50 dinara u prodaji su i bedževi sa natpisima “Puko si”, “Av, av, av”, “Nemoj babu da mi lažeš”, “Tata i mama izađite sa nama”.

Izvor: N1

Foto: Nebojša Nenadić

https://www.instagram.com/beat_fn.8/

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар