Deseti protest protiv diktature: Pokušajem da “raskrinka” ko stoji iza organizacije, aktuelna vlast doslovno crta mete na čelu

Učesnici Protesta protiv diktature, na čelu sa velikim transparentom „Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava”  i automobilom iz kog je emitovana muzika, sinoć su po deseti put prošetali ulicama Beograda.

Nešto manji broj okupljenih nego proteklih dana, uglavnom mladih ljudi, nosili su transparente na kojima poručuju sledeće:  „Radnici na crno uz vas smo”, „Dvadesete gazim, posao ne nalazim”, „Mi smo klinci koji su se samoorganizovali za vreme poplava”,  „Hej RIK, kolika je izlaznost na centralnom groblju”, „Narod gladuje, elita se raduje”, „Nismo huligani, mi smo vaša deca”. 

Protestna povorka se kretala ustaljenom trasom, od Doma Narodne skupštine ka zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj, sa zaustavljanjima i burnim protestom ispred redakcije lista „Kurir“ na Terazijama  i zgrade RTS-a u Takovskoj. Zamerajući režimsko, neobjektivno i cenzurisano izveštavanje javnog servisa, demonstranti su uzvikivali „Hoćemo uživo“, a sa razglasa je puštana i uvodna špica za Dnevnik, kao i špica poznate TV serije „Bolji život“.

Protestna kolona od nekoliko hiljada građana stigla je do zgrade Vlade Srbije. Demonstranti su posedali na ulicu, a sa razglasa je puštena pesma „Pada vlada“ Bajage i instruktora.

Za razliku od utorka, gde su se devetom „Protestu protiv diktature“ studentima i građanima pridružili i radnici fabrike IMT sa Novog Beograda i gde je u ime studenata na skupu tokom obraćanja rečeno da su se studenti prvi put solidarisali sa radnicima, za koje kažu da žive u očajnim uslovima i da nije samo problem u Aleksandru Vučiću, već i u sistemu koji ga je izrodio, juče direktnog obraćanja okupljenima nije bilo.

Na ulicama i dalje nema uniformisane policije, međutim, novinarska i medijska udruženja i organizacije oštro su osudila pokušaj zastrašivanja gde pojedince na protestima fotografišu tajne službe. Osuđen je i postupak šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, koji je javno prikazao fotografije više građana učesnika na uličnim protestima, među kojima i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković. 

   Foto: J. Simov

„Pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu. Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u „Upitniku“ – centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije” , piše u saopštenju nekoliko uduženja.

Protestna šetnja protekla je bez incidenata. Sa megafona je poručeno da će zbog Uskršnjih praznika, protesti biti nastavljeni u utorak, 18. aprila, u 18:00 sati.

Jelena Simov

Foto: Nebojša Nenadić

https://www.instagram.com/beat_fn.8/

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар