Prva zaštita koštičavog voća u vegetaciji je zaštita od prouzrokovača sušenja cvetova i rodnih grančica (Monilia laxa). To je jedan od najštetnijih parazita koji napada koštičavo voće (breskvu, kajsiju, šljivu, višnju). Kada je kišni period, u fazi cvetanja voća može doći do ostvarivanja zaraze u jačem intenzitetu, ako nije izvršena pravovremena zaštita. Štete mogu da budu i preko 50%. Zaraza se vrši u fazi cvetanja. Zaraženi cvetovi se suše i micelija nastavlja širenje preko peteljke na mladare. Mladari mogu biti prstenasto obuhvaćeni i deo koji je iznad se suši.

Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta, u fazi belih balona. Sledeće tretiranje je u fazi punog cvetanja. Kod višnje je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi precvetavanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost, velika količina padavina i produženo cvetanje). Ako dođe do ostvarenja zaraze hemijski tretmani ne mogu zaustaviti zarazu i mora se izvršiti mehaničko odstranjivanje zaraženih grančica i zahvatiti i deo zdravog tkiva zbog mogućnosti širenja micelije kroz grančicu. 

Za suzbijanje Monilie laxe mogu se koristiti fungicidi: Chorus 75 WG 200 g/ha, Akord 0,75 l/ha, Dional 500-SC 1,5 l/ha, Kubik 0,25%, Kubik plus 2,5 l/ha, Lentos 400 0,05%, Mirage 45EC 0,5l/ha, Octave 0,04%, Signum 0,7kg/ha. Istovremeno treba izvršiti i tretiranje nekim insekticidom protiv biljnih vaši i surlaša, a kod šljive i protiv šljivine ose. Tretiranje vršiti posle cvetanja, kada u voćnjaku nema više pčela (Voley 0,4 l/ha, Nurelle-D– 0,1% i dr.).

Jabuke se nalaze u izuzetno osetljivoj fazi razvoja, u fazi cvetanja, kada se ne sme dozvoliti ostvarenje primarnih zaraza. U zasadima jabuka preporučuje se primena preventivnih fungicida pred najavljene padavine: Delan 700-WG ili Fiesta (ditianon) 0,07%. U zasadima jabuka registruje se prisustvo simptoma pepelnice u vidu belih mladara. Uslovi kojimi su povoljni za dalji razvoj ovog patogena su relativna vlažnost vazduha viša od 60% i temperature od 15-25°C. U zasadima gde se registruje prisustvo belih mladara preporučuje se njihovo mehaničko uklanjanje. Kod sorata osetljivih na pepelnicu jabuke kao što su Ajdared, Jonagold i druge preporučuje se primena sledećeg fungicida: Karathane Gold 350 EC (meptildinokap) 0,4-0,5 l/ha.

dipl.ing. Zoran Panajotović – PSSS Pirot

Foto: PSSS Pirot

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар