Obnovljena saradnja SANU i Bugarske akademije nauka

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir S. Kostić potpisao je dopunu protokola o saradnji kojom se definiše razmena naučnika sa Bugarskom akademijom nauka (BAN) i rekao da iz razloga koji nemaju ni političku ni ekonomsku osnovu već zbog nemara sa obe strane praktično 10 godina unazad nije bilo nikakvih kontakta između dve akademije.

“Mi smo se skupili sada da obnovimo taj sporazum i za sledeći period od tri godine planira se gotovo 20 zajedničkih projekata. Dogovorili smo se da pokušamo da kao institucije koje razmišljaju o društvenim i socijalnim promenama zajednički razmenimo ideje o demografskim problemima koji nas podjednako opterećuju”, rekao je Kostić.

Rekao je da su već dugo napori SANU usmereni na razvijanje mreže saradnje u regionu posebno sa drugim nacionalnim akademijama kako bi se dalje ti koncentrični krugovi širili.

“Razgovarali smo i o Dunavskom slivu, biodiverzitetu, klimatskim promenama kao i promenama poljoprivrednih resursa. Dogovor je i da 2018. godine napravimo zajedničku konferenciju o srpsko-bugarskim kulturnim, istorijskim i naučnim odnosima u pokušaju da promovišemo stvari koje su nas zbližavale kroz istoriju”, istakao je Kostić.

Rekao je da je stepen sličnosti problema koje dve zemlje imaju “gotovo karikaturalan” jer su navedeni problemi dve nauke i društva potpuno isti.

Predsednik Bugarske akademije nauka, Julijan Revalski rekao je da je saradnja dve akademije dobra i da postoje slična pravila koja delimo kao ljudi koji žive na Balkanu.

“Danas smo podvukli važna društvena pitanja kao što je problem demografije koji muči obe zemlje u poslednjih 20 godina. Sastanak je bio prijateljski i sa obe strane se videla dobra volja za razvijanje saradnje i odnosa kako bi dostigli viši nivo od postojećeg”, rekao je Revalski.

Izvor: Tanjug/RTS

Foto: Serbian Academy of Sciences and Arts (facebook)

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар