Mirna noć u Makedoniji, građani u šatorima ispred Sobranja

Situacija u centru Skoplja normalizovana, saopštio je jutros makedonski MUP, nakon što je sinoć u centru makedonske prestonice u protestima povređeno više od 100 ljudi. Među povređenima je i lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela.

Posle nereda i sukoba u Skoplju jutros je mirno. Više od 100 osoba, uključujući dvadesetak policajaca i trojicu poslanika, povređeno je pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale u Sobranje.

Među povređenima je lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela. Policija je evakuisala sve poslanike, a zatim se sukobila sa demonstrantima, koji su postavili šatore ispred Sobranja i tu dočekali jutro.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su sinoć prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju, navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen “razumnosti”, kao i nameru “da se ide do kraja”, odnosno da “nema odstupanja”, preneli su skopski mediji.

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

U makedonskom Sobranju se sinoć od 18 sati odvijala istinska drama. Nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, demonstranti su upali u zgradu i napali lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjana Mančevskog i raskrvarili im glave, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji. Zaev je lakše povređen u pesničenju.

“Oko 18:50 sati građani koji protestuju u organizaciji građanske inicijative ‘Za zajedničku Makedoniju’ nasilno su ušli u prostorije Sobranja Republike Makedonije. U narušavanju javnog reda i mira povrede je zadobilo nekoliko poslanika Sobranja i nekoliko civila”, stoji u ranijem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodaje se da je “desetak policijskih službenika zadobilo povrede i prebačeno na skopske klinike”.

Većina u makedonskom Sobranju, koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je juče posle prekida sednice Talata Džaferija za predsednika parlamenta, a pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upali su u zgradu Sobranja, gde ih je obezbeđenje sprečilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Među demonstrantima je bilo i ljudi sa crnim maskama na licima.

Do izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta.

Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali, koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

Izvor: RTS/Tanjug (pripremio: Nemanja Jakovljević)

Foto: Anadolija

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар