Vlada Japana donirala 14 vozila i personalne računare Graničnoj policiji Republike Srbije

Vlada Japana donirala je 14 vozila i personalne računare za pripadnike granične policije Srbije koji će uskoro biti raspoređeni u graničnom pojasu sa Makedonijom i Bugarskom, rečeno je u Beogradu na primopredaji donacije.

Vrednost donacije iznosi oko 450.000 evra i obezbeđena je u sklopu projekta “Podrška graničnoj policiji u odgovoru na povećane migracione tokove duž zapadnobalkanske rute”. Donaciju je ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojši Stefanoviću simbolično predao ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara, koji je istakao da vlada njegove zemlje veoma ceni odgovorno i humano ophođenje Vlade Srbije, pri suočavanju s problemom migranata.

“Istovremeno svesni smo činjenice da Vlada Srbije nosi veliki teret u pogledu dugog i iscrpljujućeg problema sa migrantima”, rekao je posle primopredaje donacije koja se sastoji od 11 džipova, tri kombi vozila i personalnih računara. Prema njegovim rečima, Vlada Japana pruža podršku projektima kako bi umanjila taj teret u vreme povećanog priliva migranata i izbeglica, a kroz organizacije kao što je Međunarodna organizacija za migrante (IOM).

Takahara je napomenuo i da su džipovi bili potrebni policiji za suzbijanje krijumčara i trgovaca ljudima objasnivši da oni razmenuju informacije na mestima gde je sigurnost slaba.

“Ovim projektom su obezbeđena i tri kombi vozila i očekuje se da će granična policija sada moći da obebedi brži prevoz migrantima kojima je potrebna zaštita ili nega”, rekao je Takahara.

Stefanović se zahvalio Vladi Japana i ambasadi te zemlje u Srbiji na podršci podsetivši na dugogodišnju uspešnu saradnju.

“Vozila će, u toku nedelje biti upućena u pogranični pojas sa Makedonijom i Bugarskom”, rekao je Stefanović i dodao da donacija obuhvata i personalne računare koji će omogućiti policiji bolji rad sa migrantima na terenu. Stefanović je podsetio i da Vlada Japana podržava Srbiju i da hoće da pomogne navodeći i realizaciju projekta u vrednosti od milion evra za potrebe Sektora MUP-a za vanredne situacije.

Donacija je realizovana putem IOM-a čiji je regionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Van Der Auveraerte odao priznanje Vladi Srbije za način na koji se suočava s migranatskom krizom.

Izvor: RTS/Beta

Foto: Ivica Ivanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар